NIOD: Nederlandse VN-macht Dutchbat heeft aanval op Srebrenica in 1995 niet kunnen voorzien

NIOD: Nederlandse VN-macht Dutchbat heeft aanval op Srebrenica in 1995 niet kunnen voorzien

Naar aanleiding van de arrestatie en voorgeleiding van Mladic bij het Joegoslaviƫ tribunaal is er deze week weer volop aandacht voor het drama Srebrenica. In de Volkskrant is een discussie gaande over of de aanval van het Bosnisch Servische leger onder aanvoering van Mladic te voorzien was. Hans Blom was directeur van het NIOD, het Nederlands Instituut voor oorlogsdocumentatie, dat onderzoek deed naar Srebrenica. Getrouw aan zijn eigen rapport herhaalt Blom deze week in de Volkskrant de stelling dat de aanval op de enclave in 1995 niet te voorzien was. Mladic zelfs wist 10 dagen voor de val van de enclave nog niet dat hij hem zou gaan innemen. Hoe hadden de Nederlandse Dutchbatters het dan kunnen weten? Stelt Blom.
Vandaag mengen onze redacteuren Huub Jaspers en Kees van den Bosch zich in deze discussie met een opiniestuk in de Volkskrant.
Wij hebben in Argos vaak getuigenverklaringen aangedragen die zeggen dat er wel degelijk voorkennis was.
Een daarvan was de Duitse generaal buiten dienst Manfred Eisele. In 1995 was hij een van de hoogste chefs op het DPKO in New York, dat is het Department of Peace Keeping Operations, zeg maar het ministerie van Defensie van de VN. Daar hielden ze nauwkeurig in de gaten wat er in voorjaar 1995 in Bosnie gebeurde. Voor hem kwam de aanval van Mladic niet onverwacht.