Gesprek met Frans Timmermans

Buitenhof

Gesprek met Frans Timmermans

Buitenhof

Eurocommissaris Timmermans maakt zich grote zorgen over de Griekse regering. "Het enige wat de twee coalitiepartijen verbindt, is dat ze anti-Europa zijn", zei hij in het tv-programma Buitenhof.

Timmermans doelde onder meer op de Griekse minister Kammenos van Defensie. Die heeft herhaaldelijk uitgehaald naar het Westen. Zo dreigde Kammenos dat Griekenland een enorm aantal vluchtelingen zal doorlaten naar het Westen, als het land de euro moet verlaten. Timmermans noemde dat dreigement krankzinnig.
Beloftes

De Griekse regering wijst Duitsland als hoofdschuldige aan voor de strenge eisen waaraan Athene van Europa moet voldoen. Timmermans benadrukte dat het niet alleen Duitsland is dat de druk op Griekenland wil opvoeren. "Alle landen zijn het daarover eens."

De eurocommissaris is kritisch over de nieuwe Griekse regering. "De Griekse bevolking krijgt niet wat hun is beloofd tijdens de verkiezingen." Timmermans gaat er niet van uit dat Griekenland uit de euro stapt.
Mooiste jaren

Timmermans is sinds 1 november vice-voorzitter van de Europese Commissie. Die functie is leuk, zegt hij. "Maar als ik terugkijk dan waren de twee jaren als minister van Buitenlandse Zaken de mooiste jaren van mijn carrière." (bron: NOS, Buitenhof)