Argos

De Afghaanse dodenlijst

Hoe een asielverzoek van een Afghaanse vluchteling in Nederland leidde tot de ontdekking van een dodenlijst met 5000 vermisten uit 1978.

Het al meer dan 30 jaar durende geweld in Afghanistan begon in 1978. Een communistische groep doodde de koninklijke familie en nam de macht over. Een jaar later viel Rusland Afghanistan binnen.

In 2012 vroeg Amanullah O. asiel aan in Nederland. Hij vertelde de IND dat hij in zijn functie bij de geheime dienst in Afghanistan verantwoordelijk was voor martelingen en andere mensenrechtenschendingen. Hij dacht daarmee zijn vluchtverhaal te ondersteunen. Wat hij niet wist is dat de Nederlandse Justitie een strafrechtelijk onderzoek tegen hem startte. In dat onderzoek dook een lijst op met bijna 5.000 namen van mensen die bij de omwenteling in 1978 gevangen zijn gezet en vermoord. Toen justitie die lijst in 2013 openbaar maakte waren er wereldwijd emotionele reacties. In Afghanistan leidde het tot demonstraties en dagen van nationale rouw.

In Argos het verhaal over hoe een asielverzoek van een Afghaanse vluchteling leidde tot een opmerkelijke ontknoping.

Dit is een bewerking van een radiodocumentaire die in augustus 2014  werd uitgezonden bij BBC radio 4.

Met een nagesprek met Officier van Justitie van het landelijk Parket Thijs Berger.

De mores bij het NOS Journaal

“Door de komst van het internet, behoorde de klassieke journalistieke benadering van ‘ alles checken voordat het wordt gepubliceerd’ bij ons tot het verleden (…) Echt belangrijk nieuws wordt bij ons natuurlijk altijd gecheckt. Tegelijkertijd betekent dat niet dat wij-ook zonder bevestiging- drie uur gaan wachten met publicatie.” Dat zei hoofdredacteur van het NOS Journaal Marcel Gelauff tegen zijn collega Harm Taselaar van het RTL Nieuws in een interview in het journalistenvakblad Villamedia.

Een gesprek met Gelauff over het journalistieke handwerk in het internettijdperk, over het checken van feiten, over de mores en de betrouwbaarheid van het NOS Journaal.

fragmenten