Kaasmaken in Bodegraven

Haghe film / HAP-film, 1923

Kaasmaken in Bodegraven

Haghe film / HAP-film, 1923

Film over het ambachtelijk werk op een veeboerderij bij Bodegraven. Met de hand worden de koeien gemolken, waarna de melk in bussen naar de boerderij wordt gereden. Op de boerderij wordt boerenkaas gemaakt. Het bereidingsproces wordt stap voor stap gevolgd. Kazen die lang genoeg gelegen hebben worden door de boer naar de kaasmarkt in Bodegraven gebracht en verkocht. BESCHRIJVING: 00.03 Melkvee in de wei met op de achtergrond dorpskerkje (noot) 00.17 Door paard getrokken boerenkar met lege melkbussen en twee melkers op de bok op weg naar de weide 00.42 De koeien worden naar de melkplaats gedreven 00.57 Het zgn koeienhok, de plaats waar de koeien gemolken worden, al dan niet overdekt. Rondscharrelende kippen 01.04 Melker op zijn kruk bindt de achterbenen van de koe vast en begint te melken 01.19 Close-up van melkende handen die de melk uit de spenen in de emmer doen spuiten 01.26 Overzicht van de melkplaats met melkers en koeien 01.49 Melker giet melk uit emmer op teems van melkbus 02.01 Melker draagt juk met twee volle melkbussen over een bruggetje naar de boerderij 02.17 Leeggieten van een emmer melk in de wrongeltobbe 02.32 Roeren van de gestremde melk met afgesloten deksel waarbij het overtollig vocht (wei) vrijkomt en afgeschept kan worden 02.59 Deksel wordt verwijderd en met een raammes wordt de wrongel doorsneden 03.19 Met de hand wordt de wrongel gekneed en uitgewrongen 03.30 De kaasstof wordt in de vorm gedaan om geperst te worden 03.47 De vorm wordt gesloten en in de pers gezet 04.10 De kazen op een rij in het pekelbad 04.21 Boer en knechten laden kazen op een wagen 04.44 Overzicht van het marktterrein te Bodegraven de grootste markt voor Goudse kaas in Nederland 04.54 Wagens voeren boerenkaas aan 05.01 Kazen worden uit een wagen geladen en op een weegschaal gelegd 05.19 Op stellingen gestapelde kazen in een pakhuis 05.25 EINDE