Voor deze serie las Ruben zeker tachtig boeken over China. Hij selecteerde vijf toppers, hieronder in willekeurige volgorde.

Yangtze: The Long River - Nadav Kander

In dit inspirerende fotoboek toont Nadav Kander ons met bijzonder krachtige beelden de veranderende wereld. Voor dit project reisde Nadav Kander langs de oevers van de Yangzte, van monding tot bron, en fotografeerde de bewoners in een landschap dat zich in een staat tussen destructie en contructie bevindt. Het geeft een beeld van de snelle economische en industriele ontwikkeling van China, en toont poëtisch en subtiel het verlies dat daarmee gepaard gaat.

Uitgeverij: Hatje Cantz, 2010.

Age of Ambition - Evan Osnos

Dit is mijn favoriete boek over het hedendaagse China. In Age of Ambition beschrijft de auteur ontmoetingen met personages van uiteenlopende pluimage; van politici en dissidenten tot journalisten en artiesten, en ‘gewone’ Chinezen met dromen over vrijheid en voorspoed. Evan Osnos maakt in dit kleurrijke boek de complexiteit van het huidige China toegankelijk, en dat is een grote prestatie.

Uitgeverij: Farrar, Strauss and Giroux, 2014.

Mao's Great Famine - Frank Dikötter

Dit meesterwerk geeft een schokkend beeld van de realiteit van de Grote Sprong Voorwaarts, een van de grote mislukkingen uit de regeerperiode van Mao Zedong. Gebaseerd op informatie uit moeilijk toegankelijke provinciale archieven is dit het meest accurate werk dat beschikbaar is. Maar het boek is veel meer dan enkel de schokkende statistiek. Het toont hoe een land door verkeerd beleid in een crisis van ongekende omvang kan belanden. In China is dit boek nog altijd verboden omdat openlijke kritiek over Mao niet mogelijk is; dat zou de positie van de Communistische Partij kunnen beschadigen.

Uitgeverij: Bloomsbury Publishing, 2010.

When a Billion Chinese Jump - Jonathan Watts

In When a Billion Chinese Jump bezoekt Jonathan Watts smeltende Tibetaanse gletsjers, illegale mijnen, milieuactivisten en nieuwe rijken in China’s nieuwe megasteden. Zijn verhalen tonen de desastreuze effecten van China’s snelle industrialisering op het milieu en de natuur.  Nu 1.4 miljard Chinezen niet meer in een socialistisch paradijs geloven en het merendeel daarvan in de grote stad woont, lijkt China zichzelf te vergiftigen voordat het rijk is.  

Dit boek is een confrontatie met de gevaren van onze consumptieve levensstijl en een waarschuwing voor ons allen om nu op zoek te gaan naar duurzamer manieren van bestaan.

Uitgeverij: Faber and Faber, 2010.

To Live - Yu Hua

To Live is een verhaal dat zich afspeelt gedurende vier decennia van de recente Chinese geschiedenis. Het verhaal begint in de dertiger jaren, rond de tijd van de tweede Sino-Japanse oorlog en eindigt wanneer de hervormingen beginnen eind 70er jaren. In simpele taal vertelt Yu Hua het verhaal van het lijden en het grote doorzettingsvermogen van Fugui en zijn familie tijdens de Chinese burgeroorlog, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie.

To Live wordt gezien als een erg invloedrijk boek in de moderne Chinese literatuur. Auteur Yu Hua is zowel binnen China’s landsgrenzen als op het internationale toneel een gevierd schrijver, hij slaagt er in over politiek gevoelige onderwerpen te schrijven zonder daarbij in grote problemen te komen.

Uitgeverij: Anchor Books, 1993.

Tip van de redactie: China en de Barbaren - Henk Schulte Nordholt

Auteur Henk Schulte Nordholt is een graag geziene gast bij VPRO's Buitenhof en Bureau Buitenland voor duiding van het veranderende China. Schulte Nordholt kent als weinige Nederlanders het land zo goed en van zoveel kanten. De ondernemer runt al decennia lang een bedrijf met Chinezen. Nu hij daar iets meer voor kan delegeren kwam hij toe aan zijn lang gekoesterde wens: een makkelijk leesbaar historisch boek schrijven over China.

De invloed van het Rijk van het Midden reikte van Tibet tot Japan. Andere volkeren werden gezien als barbaars. In de Eeuw van Vernedering (1839-1949) ging het land door een diep dal: het Westen en Japan degradeerden de oude natie tot een vazalstaat. Inmiddels heeft het land zijn positie als economische mogendheid herwonnen, maar hoe gaan de communistische leiders hiermee om? Voegt Peking zich naar de westerse wereldorde of wil zij de oude glorie herstellen? Kan een botsing met de Verenigde Staten worden voorkomen? China en de barbaren schetst de invloed van de geschiedenis op China's zoektocht naar een nieuwe identiteit.

Uitgeverij: Querido, 2014