In deze nieuwe reisserie van de vpro over China reist de Nederlandse fotograaf Ruben Terlou samen met regisseur Maaik Krijgsman langs de oevers van de lange rivier de Yangtze. Een serie over vooruitgang en stilstand, over behoud en innovatie. Kortom: over contrasten in China.

Op school hebben we geleerd over 'de Grote Roerganger’, Mao Zedong. De naam Deng Xiao Ping doet misschien ook nog een belletje rinkelen. En met een beetje moeite komen we nog op namen als Ai WeiWei, Lulu Wang en Yo-Yo Ma.

Van de 1,4 miljard Chinezen kennen wij er op zijn best een handvol. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest. Tegelijkertijd speelt China onopgemerkt een onmisbare rol in ons dagelijks leven, want wat moeten we zonder alle producten die uit het land onze kant op komen? Onze mobiele telefoons, computers, schoenen, kleding en auto’s; we kunnen niet zonder.

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Fotograaf Ruben Terlou brengt dat in beeld tijdens een reis langs China’s grootste rivier de Yangtze.

de reis

Terlou start in de metropool Shanghai en trekt met de meest uiteenlopende vervoersmiddelen westwaarts de rivier op langs grote steden als Nanjing, Wuhan en Chongqing, totdat hij steeds dichter bij Tibet komt en de bron van de Yangtze.

Het is een reis vol ontmoetingen die het China van nu helpen te verklaren en antwoord geven op de vraag wat het succes van veertig jaar staatskapitalisme betekent voor de gewone Chinees die zijn leven slijt aan de oevers van de Yangtze. Het zijn juist hun verhalen die helpen de bredere thema’s en ontwikkelingen in het land te kunnen duiden.

Onderweg trekt Terlou op met boerenjongens uit de immigrantenwijk Sanlintown die een tomeloze ambitie hebben om het te maken in Shanghai en maakt hij op weg naar Nanjing deel uit van de bemanning die op reusachtige schepen weken achtereen over de Yangtze vaart. Tijdens zijn verblijf in Wuhan zwemt hij samen met de leden van de beroemde Mao zwemclub de rivier over.

Wanneer hij meevaart met een dokterskoppel dat de mensen in de vissersdorpen aan de oever verzorgt, leert hij de indrukwekkende meren rondom de Yangtze kennen. In de nationale vakantie in China bezoekt hij samen met duizenden Chinese toeristen de Drieklovendam, de grootste waterkrachtcentrale van de wereld die de rivier en de omliggende dorpen voor altijd heeft veranderd.

In Chongqing krijgt hij les in Mahjong, het populairste spel van China, waarna hij verder trekt richting Shangri-La om met pelgrims de bergen in te trekken op zoek naar de planten en zaden die de basis vormden voor de beroemde Chinese traditionele geneeskunde. Tot slot vergaapt hij zich aan de indrukwekkende First Bend van de Yangtze rivier, het gebied waar de rivier begint en de reis van Ruben eindigt.

de makers

Deze reisserie is gemaakt in samenwerking met productiemaatschappij De Haaien.

De samenstelling, regie en het geluid is in handen van Maaik Krijgsman die eerder voor de vpro ook afleveringen maakte voor onder meer In Europa (2011), O'Hanlon's Helden (2013, 2014), Licht op het Noorden (2013) en Speeches (2014-2016). Camerawerk: Joost van Herwijnen en montage Pelle Asselbergs.