Willem Breuker (Amsterdam, 1944-2010) is componist en saxofonist

Vooral bekend van zijn Kollektief, dat van 25 september tot 8 oktober 2012 een laatste tour door de Verenigde Staten en Canada maakt als een tribute voor de inmiddels overleden Willem Breuker. In Zomergasten sprak Willem Breuker met Peter van Ingen over zijn liefde voor muziek (vooral voor jazz), zijn eigen muziek, zijn eerste muzieklessen, zijn socialistische achtergrond en nog veel meer. 

Willem Breuker komt ter wereld in Amsterdam, waar hij als kind klarinet leert spelen. Later leert hij ook verschillende saxofoons te bespelen. In deze periode komt hij erachter dat hij een afkeer heeft voor muziektheorie en oefenen. Spontaniteit wordt dan ook een belangrijk concept in zijn muziek. Begin jaren '60 komt hij zo de jazzwereld in. De eerste band waar hij deel van uitmaakte was Free Jazz Inc., die een experimentele vorm van free jazz beoefenden.  In 1965 stapte hij daar echter uit, omdat hij vond dat de politieke ideeën van de bandleden de muziek zouden overschaduwen.

Met het experimentele stuk Litanie voor de 14e juni 1966 vestigde hij zijn naam. Met dit stuk kwam hij in de finale van het Loosdrechts Jazz Concours, dat op televisie werd uitgezonden. Een paar keer trad hij op met de big band van Boy Edgar, maar stopte hiermee omdat deze zijn composities niet zou accepteren. Vervolgens speelde hij in het progressievere orkest van Gunter Hampel.

In 1974 werd Breuker uit het Orkest de Volharding gezet, opnieuw om onenigheid. Deze keer was Breuker het niet eens met het idioom. Dat jaar besluit hij zijn eigen groep op te richten, dat werd het Willem Breuker Kollektief. Elke musicus kreeg een gelijke plaats als solist. Eveneens was er ruimte voor eigen zeggenschap over wat er gespeeld werd. Breuker wilde zoveel mogelijk onafhankelijk blijven van subsidie, waar hij niet helemaal in slaagde.

Breuker leidde de band ruim dertig jaar. Het Kollektief reisde over de hele wereld, wat een unieke prestatie is voor een Nederlands orkest van zijn soort en omvang. Rond Oud en Nieuw organiseert Breuker jaarlijks Klap op de Vuurpijl. Deze traditie begon in 1976, en het orkest doet dit nog steeds met succes.

Op 65-jarige leeftijd overleed Willem Breuker, nadat hij al enige tijd ziek was.

(Foto: Willem Diepraam)