Een kluizenaar bivakkeert in een hutje bij een groot meer in IJsland om een “stierenvis” te vangen en te doden. Dat is niet zo gemakkelijk: de vis is heel groot en agressief (de agressie richt zich vooral op het gezicht) en is al jaren niet meer gesignaleerd

Borgþór Sveinsson

De documentaire vertelt het verhaal van Borgþór Sveinsson, die elke winter teruggaat naar zijn afgelegen hutje op het platteland van IJsland. Daar gaat hij op zoek naar de ‘bullfish’, een harige vis met een staart, die maar op een paar plekken in de wereld voorkomt. Brynjar Sigurðarson heeft de Nieuw-Zeelandse filmmaker Viktor Sebastian gevraagd om Borgþór een paar dagen te observeren.

Brynjar Sigurðarson

Brynjar Sigurðarson is vooral bekend als designer. In 2011 won hij met zijn Tool Light-ontwerp de Grand Prix op het Design Parade festival in het Franse Hyerès. Hierover stelt Sigurðarson op zijn website:

‘The fact that a light is a function like any other, brought me into looking at the original typology of tools. In most cases the function of a tool is applied to a stick of wood. Without the stick the tool would be useless. When doing that to a light, or in this case a lampshade, it became kind of a torchlight but a part of the environment of tools. It is something in between a torchlight and a tool, and in a way it can be perceived as the most basic way of making a torchlight.’

Bullfish en andere IJslandse monsters

In de IJslandse folklore wemelt het van de monsters, waaronder een uitgebreide verzameling zeemonsters. De bullfish lijkt op sommige van deze monsterlijke vissen uit de IJslandse sagen, zo heeft hij wel iets weg van de Hrosshvalur, of de 'paard-walvis'.

Beide hebben een rode staart en stekels op de rug, zij het dat die bij de hrosshvalur verborgen zijn onder rode manen. De vlek midden op de kop van de hrosshvalur kan van voren gemakkelijk worden aangezien voor een hoorn. Qua vorm lijkt de getekende bullfish juist meer op een potvis.

De bloeddorstige hrosshvalur is zo'n 15-20 meter lang en schuimt de oceanen af op zoek naar schepen om te vernielen door er met zijn volle gewicht op te leunen. Zijn gebrul lijkt op het gehinnik van een paard.  Het monster staat afgebeeld op een IJslandse postzegel. Monsters zijn een serieuze zaak in IJsland. Er wordt oprecht onderzoek ondernomen naar de aanwezigheid van monsters in het Arnarfjordur (Arendfjord), in het westen van het land.

Naast de horse-whale kennen de IJslandse sagen onder andere nog de afschrikwekkende múshveli ('muiswalvis'), katthveli ('katwalvis') en nauthveli (os-walvis).

Bron: Jón Baldur Hlíðberg en Sigurður Ægisson, Meeting with monsters. An illustrated guide to the beasts of Iceland, Reykjavik 2008