Micha Wertheim liet een fragment zien uit de film I Love Alaska (2008) van Lernert Engelberts en Sander Plug. De film vertelt het verhaal van America Online user #711391, wier zoektermen (samen met die van zo’n 650.000 anderen) in 2006 uitlekten en op het internet werden verspreid. Een voice-over leest haar zoektermen op, waardoor langzaam het beeld ontstaat van de vrouw. Lees hieronder een interview met Lernert Engelberts en meer informatie over I Love Alaska

Zoekgegevens op straat

AOL Schandaal

Op 6 augustus 2006 belandden de zoekgegevens van 650.000 America Online-abonnees op het internet. Wat gebruikers drie maanden lang hadden ingetypt in de zoekmachine werd openbaar voor het publiek onder een usernummer. Het opzettelijk publiceren van de gegevens zou academici moeten helpen onderzoek te doen naar de nieuwe informatiebranche.

“One of the major problems for the researchers on Information Retrieval is the lack of real life data. Search engines like Google keep this information secret for obvious reasons. This does give the academic world a headache since they can improve their research if they had this data.” (Roelofs, p. 7, The AOL Scandal).

America Online haalde na drie dagen de gegevens van hun site. De schade was echter al aangericht en de gegevens waren rijkelijk over het internet verspreid. The New York Times was in staat enkele personen te traceren door de zoekgegevens te combineren met andere publieke gegevens zoals telefoonnummers. In september werd er een rechtszaak aangespannen tegen America Online, waarbij er gevraagd werd om een vergoeding van $5000 dollar per gedupeerde internetter (Roelofs, p. 8, The AOL Scandal).

Van zoekopdracht tot biechtplaats

User #711391

‘I love Alaska’ (2009) van Lernert Engelberts en Sander Plug vertelt het leven van User #711391 door haar uitgelekte zoektochten op het internet te volgen. Door de vragen die ze op internet stelt op te sommen, vormt de film langzaam een beeld van een religieuze vrouw van middelbare leeftijd met relatieproblemen. De titel I love Alaska is afgeleid van de zoektermen van de vrouw, die vaak te maken hebben met Alaska: vandaar de achtergrondbeelden.

De film is volledig online terug te zien. In het buitenland heeft I love Alaska ook roem vergaard. Nate Anderson van technologieblad Ars Technica: 'Het is de moeite waard om de openingsscène te bekijken, al was het maar om nog eens nate denken over hoezeer onze levens tegenwoordig worden gedocumenteerd over computers over de hele wereld, en hoe zoekmachines de nieuwe biechtplaats aan het worden zijn.'

I Love Alaska is niet het enige culturele project dat de gegevens van AOL gebruikers gebruikte, er is ook een toneelstuk over het leven van User #927 gemaakt.

Lees hier alle zoektermen van User #711391 nog eens terug.