alles over de alv 2025

Zaterdag 14 juni bespraken we tijdens de ALV met VPRO’ers van voor en achter de schermen wat we in 2024 deden en in 2025 gaan doen.

Was je niet in de gelegenheid om de vergadering bij te wonen en wil je de ALV terugkijken? Op deze pagina vind je de link. Ook vind je hier de antwoorden op vragen die binnen het tijdbestek van de vergadering niet aan bod zijn gekomen.

alv terugkijken

De ALV is van begin tot eind in zijn geheel terug te kijken. Ook kun je delen afzonderlijk terugkijken. Zo praatten Sarah Sylbing (hoofdredacteur) en Diederik Hoekstra (hoofd Publiek en Marketing) over de koers van de VPRO, wat is vrijdenken anno 2025? Juliette van Paridon vertelde over 2 nieuwe jeugdseries: Bollox en Techbitch en Lieke Kwant (adjunct hoofdredacteur journalistiek) en Bram Vermeulen (journalist en maker) over geopolitiek en het belang van geopolitieke programma’s bij de VPRO.

vragen en antwoorden

Hoofdredactie
1. Hoe staan de regionale omroepen in alle ontwikkelingen die over omroepland heen komen? Wordt er door de VPRO samengewerkt met regionale omroepen, nu en in de toekomst? 
Met regionale omroepen is nu geen samenwerking, Dorst werkt voor Locale Dorst wel nauw samen met regionaal talent en makershubs. 

2. Komen er ook meisjes voor in Bollox? 
Uiteraard! Maar eerlijk gezegd zijn wij bij dit programma juist ook zo blij met aanmeldingen van jongens. Bij dergelijke programma’s is onze ervaring dat het over het algemeen vaak makkelijker is om meisjes te vinden, maar streven we uiteraard altijd naar een mix. 

3. Hoe wordt het belang van jongeren- en jeugd-tv gewaarborgd in de verandering naar omroephuizen, en wie waakt hierover? 
Bezuinigingen zullen weerslag hebben op de jongeren- en jeugdprogrammering, maar het Zapp- en Zappelin platform en het NPO 3 platform blijven wel bestaan. De VPRO wil hier programmering voor blijven maken. De vorming van een omroephuis kan gevolgen hebben voor jongeren- en jeugdredacties. Inzet voor de VPRO is dat we jongeren- en jeugdprogrammering overeind houden en zo de traditie van de VPRO voortzetten. Bij het vormen van een omroephuis zit directie en hoofdredactie aan tafel met andere omroepen en daar zal het borgen van voor ons belangrijke genres uiteraard een belangrijk onderwerp van gesprek zijn.

4. Wordt er gewerkt aan een serie over internationale conflictgeschiedenissen? Bijvoorbeeld Israël-Palestina en Rusland-Oekraïne. 
We hebben vorig jaar de internationale serie Corridors of Power uitgezonden, en die is nog steeds te zien van NPO Plus. Dat raakt (deels) aan deze vraag:
5. Oorlog na oorlog wordt er door Amerikaanse leiders gezegd never again. Maar waarom slagen zij er herhaaldelijk niet in om genocide te stoppen? Wat kan er de komende jaren anders worden gedaan?
Het achtdelige The Corridors of Power biedt een onthutsende kijk achter de schermen bij de besluitvormingsprocessen die aan potentiële internationale militaire interventies voorafgaan. Met o.a. Henry Kissinger, Hillary Clinton, Madeleine Albright en Condoleezza Rice. 

6. Verkopen we onze programmering ook naar het buitenland? 
We verkopen onze programma’s ook internationaal, het meeste via Dutch Core. In 2024 verkochten we o.a. Frontlinie, De Butlers en Planet Finance.  

7. Kan Vrije Geluiden terugkomen op zondagochtend? 
Niet op tv. De ontwikkeling/terugkeer van een dergelijk programma is momenteel bij de NPO en bij de VPRO niet aan de orde. De titel is vandaag de dag nog zeer goed online vertegenwoordigd (een YouTube-kanaal met dik 200.000 abonnees) en op NPO Klassiek. We zijn natuurlijk altijd op zoek naar mogelijkheden om dat verder uit te bouwen en te versterken. Als in de toekomst de mogelijkheid zich voordoet om op tv een (nieuw) muziekformat te ontwikkelen maken we daar graag gebruik van. Momenteel bestaat die mogelijkheid niet. 

8. Hoe kan het zijn dat Nadia Moussaid, Thomas Erdbrink en Danny Ghosen verloren zijn voor de VPRO? Weer drie veertigers minder bij de VPRO. Had de VPRO niet de mogelijkheid om ze bij de club te houden? Wat waren daarvoor de voorwaarden geweest?
Dit zijn drie totaal verschillende situaties waardoor we hier geen eenduidig antwoord op kunnen geven. Uiteraard streeft de VPRO ook op het vlak van leeftijd naar een divers personeelsbestand, ook bij onze presentatoren. 

Directie
1. Is Human niet al een partner van de VPRO? Ook in het samengaan in omroephuizen? 
Dat klopt, HUMAN en VPRO werken al lange tijd samen, en daar voelen we ons allebei erg goed bij. We hebben vanaf het moment dat er sprake is van hervormingen van omroephuizen afgesproken dat we samen op zoek gaan naar een omroephuis. 

2. Waarom wordt de NTR gekoppeld aan de NOS? De NTR lijkt mij een geschikte partner voor de VPRO. 
Op dit moment is de NTR in gesprek met de NOS omdat de minister heeft aangegeven dat dit wat hem betreft de voorkeur heeft. Voor nu houden de VPRO en HUMAN zich dus op de achtergrond als het aankomt op (de programmering van) de NTR. We zijn ons er van bewust dat (een deel van) de programmering van de NTR raakvlakken heeft met die van de VPRO. Mochten de gesprekken tussen de NOS en de NTR vastlopen zullen we zeker ook met de NTR in gesprek gaan. Belangrijk om hier te vermelden dat, mocht het zo ver komen, NTR een taakomroep is en geen ledenomroep. 

3. Welke rol heeft het ledenaantal in het krachtenveld van hervormingen van de publieke omroep? 
Het lijkt erop dat er in het nieuwe bestel geen sprake meer gaat zijn van een minimum ledenaantal om een erkenning te krijgen omdat een vereniging geen verplichting meer is in het nieuwe bestel. Daarmee heeft het ledenaantal geen directe invloed meer op onze positie in de hervormingen. Ons ledenaantal kan echter wel een parameter van onze maatschappelijke worteling zijn, iets wat wel een criterium gaat zijn in het nieuwe bestel. Wat ons betreft blijft onze vereniging een belangrijke partner in het nieuwe bestel.  

4. De totale omzet was bijna 70 miljoen, en in de presentatie wordt 48,5 en 9 miljoen genoemd. Dan kom je op ongeveer 58 miljoen, waar is de overige 12 miljoen? 
Het ging hier om onderdelen van de 69,89 miljoen, de 48,5 en 9 miljoen waren onderdeel van de besproken media omzet/uitgaven. Voor een volledig beeld verwijzen we graag naar de jaarrekening. Te vinden tussen de vergaderstukken, als ook op onze site. 

Publiek & marketing / vereniging
1. Niet iedereen kan zijn/haar bijdrage aan de vereniging verhogen. Kan een verhoging niet op vrijwillige basis? 
Voor de mensen die graag voor hetzelfde bedrag lid blijven kan het lidmaatschap op verzoek omgezet worden naar een donatie voor €17,50 per jaar. Dat kan geregeld worden via het aanmeldformulier. 

2. Ik wil een vrijwillige extra bijdrage doen van 10 of 15 euro per maand. Kan dat? 
Zeker, daar zouden we ontzettend blij mee zijn. Via deze pagina kun je zelf kiezen voor hoeveel en welke frequentie (maandelijks, ieder kwartaal of jaar) je de VPRO wilt steunen. 

alle vergaderstukken op een rij