In 1995 geleden viel de moslimenclave Srebrenica en tot op de dag van vandaag doet Argos onderzoek naar de vraag of dit drama voorkomen had kunnen worden.

Terugblik

De vier meest spraakmakende uitzendingen

Sinds 1995 doet de redactie van Argos onderzoek naar de gebeurtenissen omtrent de val van Srebrenica. Twintig jaar na de val een wedersamenstelling van uitzendingen in de podcast serie 'Srebrenica 1995-2015'. In deze 4-delige podcast serie blikken we terug op de vier beste, meest spraakmakende uitzendingen met Argos-redacteur Huub Jaspers.

Documentaires

chronologisch dossier Srebrenica

11 juli 1995, de val van Srebrenica

had deze genocide kunnen worden voorkomen?

1995

1996

1997

1998

het fotorolletje

Is het rolletje per ongeluk mislukt of is het met opzet verknoeid?

Een fotorolletje met daarop beelden van vermoorde moslimmannen bleek bij het ontwikkelen in het fotolaboratorium verloren te zijn gegaan en ook een videoband met daarop beelden van commando's van de Engelse Special Air Services (SAS) raakte spoorloos. Uit onderzoek van de redactie van Argos bleek dat de afhandeling van het fotorolletje in handen was van de MID en dat het rolletje in eerste instantie niet was mislukt.

Terugblik Huub Jaspers op het fotorolletje (deel 1)

1999

2000

Lessen van Srebrenica

Voor het eerst worden Nederlandse militairen voor een VN- vredesmissie (UNMEE) naar het buitenland gestuurd zonder consensus in het parlement. De regering verzekert dat er goede afspraken zijn over aflossing en voor als het misgaat. Maar wat zijn die garanties waard, gezien de ervaringen op dat punt met de missie van Dutchbat in Srebrenica?

 

2001

2002

de tanks van de denen

Waarom is in 1995 de aanval van de Bosnische Serviërs op Srebrenica niet voorzien?

Argos ontdekte dat het Department of Peace Keeping Operations op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York al in het vroege voorjaar van 1995 over informatie beschikte dat de Serviërs voorbereidingen troffen voor een grote aanval op Srebrenica.

Argos vergelijkt de missie van Dutchbat met de missie van Nordbat, het Zweed-Deense VN-bataljon dat in dezelfde periode als Dutchbat naar een andere moslim safe area werd gestuurd, namelijk Tuzla waar de omstandigheden ook heel moeilijk waren.

Terugblik Huub Jaspers op Srebrenica en de tanks van de Denen (deel 1)

het NIOD-rapport

Is dit rapport wel wetenschappelijk?

Op 10 april 2002 heeft het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies (NIOD) een onderzoeksrapport gepresenteerd naar aanleiding van de val van Srebrenica.

NIOD -directeur Blom en zijn collega’s blijken vaak te verwijzen naar vertrouwelijke bronnen. Vaak gaat het dan om documenten, of van gesprekken met mensen van inlichtingendiensten. Daardoor is de informatie uit dit onderzoek voor derden op een aantal punten niet te controleren.

terugblik huub jaspers op Was niet te voorzien dat de enclave onder de voet zou worden gelopen?

2003

2004

2005

10 jaar na de val

hoe gaat het nu?

Tien jaar geleden werd de enclave Srebrenica onder de voet gelopen door Servische troepen. Hierop volgde een genocide waarbij meer dan 7000 moslims om het leven kwamen.

marathon uitzending 8 juli 2005

Srebrenica anno 2005

Hebben de overlevenden kunnen terugkeren? Waarom wonen velen nog steeds in vluchtelingenkampen? Wat is het economisch perspectief?

Mladić

Liet de NAVO-troepenmacht Ratko Mladić bewust ontsnappen? De reportage is onderdeel van de marathon-uitzending van 8 juli 2005, waarvoor Argos in 2006 de Loep (prijs voor onderzoeksjournalistiek) won in de categorie 'audiovisueel'.

NIOD-rapport

Tien jaar na de val van de enclave en de moord op 7000 moslims openen onderzoekers en betrokkenen een frontale aanval op een hoofdconclusie van het NIOD-rapport, volgens welke de aanval op Srebrenica niet te voorzien was. Is deze stelling houdbaar?

 

 

De zaak eric o.

Eric O., een nederlands marinier, was betrokken bij een schietincident op 27 december 2003 in Irak. In de zaak-Eric O. werd hij voor dit incident vervolgd. Eerder was O. actief in Bosnië als lid van de Bijzondere Bijstands Eenheid.

2006

Joris Voorhoeve

Zijn Srebrenica en Dutchbat verraden door 'de grote landen'?

Een reeks van drie delen: een uitgebreid interview met Joris Voorhoeve, minister van Defensie ten tijde van de val.

2007

5 jaar na het NIOD-rapport

Was de aanpak van het NIOD adequaat?

Deze week is het precies vijf jaar geleden dat het tweede paarse kabinet opstapte vanwege het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Argos maakt in twee afleveringen een uitgebreide reconstructie van de val van Kok-II, aan de hand van gesprekken met vier ministers uit dit kabinet.

2008

2009

2010

de jacht op Ratko Mladić

Hoe komt het dat Mladić, die al in 1995 werd aangeklaagd wegens genocide, nooit is opgepakt?

De vooronderstelling hierbij is dat vooral Servië verantwoordelijk is voor het feit dat Mladic en mede-verdachte Karadzic vijftien jaar nadat ze zijn aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Bosnië, nog steeds op vrije voeten zijn. Maar is het juist om alleen met de beschuldigende vinger naar Servië te wijzen? Of zijn er ook andere verantwoordelijken? Wilde de internationale troepenmacht in Bosnië de afgelopen vijftien jaar de twee hoofdverdachten wel écht oppakken? De jacht op Mladic en Karadzic. Een speurtocht naar het uitblijven van succes.

Terugblik huub jaspers op de jacht op Ratko Mladić (deel 1)

2011

2012

2013

2015

Luister hier een kort interview met kolonel Brantz over zijn boek.