Reactie ervaringsdeskundige mevr. de Vries

Geachte Argos,

Het is mij door een list gelukt om in 1999 terug te komen. Ik was nog steeds in het bezit van een Nederlands paspoort, maar zelfs daarmee was een waanzinnig schrikwekkend labyrint.

Ik woonde in Duitsland , haalde Nederlandse HBO docenten naar mijn eigen cultuurcentrum aldaar. Ik gaf les in een Nederlands vak en heb dat vak dusdanig weten te promoten dat ik aan de Universiteit van Hildesheim en Hannover les gaf.
Toen het me eindelijk gelukt was, ben ik voor tien jaar burn-out geraakt, en daar pluk ik tot vandaag de wrange vruchten van. Het is een energiedrain geweest van minstens tien jaar, om eindelijk terug te komen en uiteindelijk een enorme carrière breuk.

Ik vind het zo fijn, dat mijn verhaal nu eindelijk een onderbouwing heeft gekregen.
Ik hoop dat Uw programma er toe zal bijdragen dat Nederland zich gaat schamen. Mijn vrienden in Duitsland en Frankrijk konden het niet geloven. Het was in de tijd dat Ayaan Hirsi Ali beticht werd van liegen over hoe ze hier is gekomen. Ik had ook gelogen. Rita Verdonk oreerde ook dat 'iedereen terug kon naar zijn/haar eigen land', Ja Ja Behalve, Nederlanders dan!

Natuurlijk spreken de betrokkenen er niet graag over, want ergens heb je een list moeten aanwenden en ik ben jaren lang bang geweest alsnog terug gestuurd te worden.
Dus weet ook niemand hoe het er echt aan toe gaat.
Echt héél erg blij met Uw uitzending!
Dank!

Vriendelijke groeten,


Zwaan de Vries