kamervragen van de leden gesthuizen en van bommel

Vragen van de Leden Gesthuizen en Van Bommel (beiden SP) over de gang van zaken in de nasleep van de moord op drie vrouwen in Parijs aan de minister van Veiligheid en Justitie, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken.

1. Is bij de Nederlandse autoriteiten bekend dat de verdachte van de Parijs-moorden Ömer Güney, die in december 2012 samen met 54 andere personen in Ellemeet werd opgepakt, in december 2016 in Frankrijk is overleden?

2. Heeft Nederland over de drievoudige moord in Parijs en de arrestatie van de hoofdverdachte vijf weken daarvoor in Nederland contact gehad met de Franse autoriteiten, zo ja wanneer was er contact en welke informatie is daarbij uitgewisseld?

3. Is bij u bekend dat de verdachte volgens de aanklacht van het Franse openbaar ministerie in opdracht van de Turkse geheime dienst MIT infiltreerde in Koerdische kringen en dat ook zijn aanwezigheid in Ellemeet in de aanklacht expliciet genoemd wordt als onderdeel van deze infiltratie?

4. Deelt u de visie van het Frans openbaar ministerie dat er aanwijzingen zijn dat de verdachte van de drievoudige moord al in Nederland bezig was met het beramen van een moordaanslag?

5. Heeft Turkije Nederland geïnformeerd over de aanwezigheid van een Turkse infiltrant bij een Koerdische bijeenkomst in de eerste week van december 2012 en/of wist Nederland via andere kanalen van de aanwezigheid van deze geheim agent?

6. Nederland werkt samen met Turkije in de strijd tegen terrorisme; is bij die uitwisseling, mogelijk onbedoeld, informatie beschikbaar gesteld die later is misbruikt tegen Koerdische activisten?

7. Wat kunt u doen om te voorkomen dat informatie in verkeerde handen valt dan wel wordt misbruikt om afrekeningen op te kunnen zetten?

8. Heeft de aanslag in Parijs en de eerdere aanwezigheid in Nederland van de hoofdverdachte van die aanslag geleid tot terughoudendheid in de samenwerking met Turkije?

9. Wat doet Nederland, gelet op nieuwe moordcomplotten waarover Duitse media hebben bericht, om afrekeningen op Nederlands en Europees grondgebied te voorkomen?