Economen uiten zorgen over explosieve groei omstreden coco’s

Vooraanstaande economen maken zich grote zorgen om de explosief gestegen uitgifte van een nieuw type bufferkapitaal voor banken, de zogeheten contingent convertibles (coco’s).

Vooraanstaande economen maken zich grote zorgen om de explosief gestegen uitgifte van een nieuw type bufferkapitaal voor banken, de zogeheten contingent convertibles (coco’s). Door nieuwe buffereisen die door de Financial Stability Board in voorbereiding zijn, krijgen deze coco’s een te dominante rol in de buffers van banken, stellen zij zaterdag in het VPRO-radioprogramma Argos.

‘Het moet niet zo zijn dat de stevigheid van banken afhankelijk is van de hoeveelheid coco’s’, stelt Martien Lubberdink, associate professor aan de Victoria Businessschool in Wellington. Lubberdink was betrokken bij de eerdere verhoging van bankbuffers onder Basel 3.

UvA-econoom Sweder van Wijnbergen zegt in Argos: ‘Ik denk niet dat iemand die explosie in contingent capital had verwacht. Ik denk dat mensen ook niet verwacht hadden dat het zo’n chaotisch proces zou worden. Wat er nu gebeurt, lijkt heel erg op de periode voor het klappen van die subprime-bubbel, namelijk dat allerlei ingewikkelde instrumenten bekokstoofd worden die bedoeld zijn om risico uit het banksysteem weg te halen, maar dat is helemaal niet zo.’
Contingent Convertibles zijn een speciaal soort obligaties die als het bufferkapitaal van een bank onder een bepaald percentage komt worden omgezet in bufferkapitaal. Op die manier moet voorkomen worden dat de belastingbetaler opdraait voor banken die in de problemen raken. Maar door de complexiteit van coco’s wordt gevreesd dat  coco’s in tijden van crisis net tegenovergesteld werken.

De markt in coco’s groeide afgelopen jaar explosief, zo blijkt uit cijfers van Moody’s. In 2014 verdriedubbelde de uitgifte ten opzichte van 2013 naar 174 miljard dollar. Dat brengt het totaal uitstaande coco’s op 288 miljard dollar. Volgens Moody’s zet die trend door.

‘Dit vraagt om regels die banken ontmoedigen om te veel in dergelijk vermogen te beleggen, zodat een domino-effect in de sector kan worden uitgesloten’

DNB

De Nederlandse Bank laat doorschemeren zich zorgen te maken over de verwachte groei van het zogeheten Bail-in kapitaal, waar coco’s een onderdeel van zijn. In een toezichtsrapport dat deze week uitkwam schrijft de DNB: ‘Dit vraagt om regels die banken ontmoedigen om te veel in dergelijk vermogen te beleggen, zodat een domino-effect in de sector kan worden uitgesloten.’
Staatssecretaris Wiebes versoepelde in december de belastingregels voor de uitgifte van coco’s, met een geschat voordeel van 350 miljoen. Sinds die verandering zette de Rabobank een coco van 1,5 miljard euro in de markt. Aanstaande maandag volgt de ING met een uitgifte van ruim 2 miljard euro.

Volgens ING-vice-president Koos Timmermans zijn de zorgen over coco’s onterecht: ‘Het is zeker niet het allersimpelste instrument dat er is, maar ik vind dat niet automatisch een reden om te zeggen, dan moeten we het maar niet doen.’