Nutricia moet stoppen met foute etiketten op Souvenaid

Henk van Gerven (SP) eist dat Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NvWA) handhaaft

De etiketten op het drankje Souvenaid met de claim dat het een medisch voedingsmiddel is dat het beginstadium van dementie zou kunnen vertragen, moeten onmiddellijk worden vervangen.  De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit moet nu echt gaan handhaven. Dat zegt Henk van Gerven, tweede kamerlid van de SP.

In januari van dit jaar berichtte Argos dat een van de onderzoekers die in opdracht van Nutricia aan het product had gewerkt openlijk twijfelde aan de werkzaamheid. Neuroloog Philip Scheltens, directeur van het AlzheimerCentrum VUMC zei dat Nutricia destijds ‘te eager’ was om het op de markt te brengen en dat hij als medewerker aan het onderzoek daar nu spijt van had.

Nutricia, het bedrijf dat het drankje produceert en er reclame voor maakt mag van de NvWA sinds dit voorjaar niet meer claimen dat het een medisch voedingsdrankje betreft, maar de etiketten zijn nog ongewijzigd en wie nu googled op Souvenaid, stuit op termen als Medische drinkvoeding en dieetvoeding voor medisch gebruik. Dat er misschien nog oude etiketten in omloop zijn is nog voor te stellen, maar een website kun je in een handomdraai redigeren.

De NVWa wil geen duidelijkheid verschaffen over het vervolg van de procedure, er is een handhavingstraject dat na zes maanden kan worden ingezet, maar dat is kennelijk nog niet in werking getreden. Ook het onderliggende rapport over Souvenaid is niet openbaar.
Henk van Gerven, tweede kamerlid voor de SP, is hier verbolgen over en stelt er volgende week kamervragen over aan Minister Schippers van Volksgezondheid.