Longarts Tergooi-ziekenhuis voor tuchtrechter om dood 21-jarige jongen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het onderzoek naar het onverwachte overlijden van de 21-jarige Rogier in het Tergooi-ziekenhuis Hilversum afgerond. Het rapport is in handen van Argos. De inspectie concludeert dat er sprake is van een calamiteit en wil dat de longarts voor de tuchtrechter verschijnt.

Op maandag 3 november 2014 gaat Rogier naar de eerste hulp van het Tergooi-ziekenhuis, omdat hij hevige pijn op de borst heeft. Hij wordt opgenomen en dertien uur later overlijdt hij geheel onverwachts. Rogier lag niet aan de monitor, had geen diagnose en is niet gezien door een specialist.

In haar eindrapport concludeert de inspectie “dat de supervisie, de overplaatsing tussen de beide locaties en de zorg voor en de vroege herkenning van de vitaal bedreigde patiënt in ziekenhuis Tergooi onvoldoende geborgd zijn.” Volgens de inspectie is de longarts als hoofdbehandelaar ernstig tekort geschoten in de zorg. Hij heeft zijn patiënt nooit gezien, terwijl hij wel op de hoogte was van de onverklaarde klachten bij deze 21-jarige patiënt. Daarom legt de inspectie het handelen van de longarts voor aan  de tuchtrechter.

De dood van Rogier is een calamiteit, volgens de inspectie. Dit had bij hen gemeld moeten worden. Dat heeft het ziekenhuis niet zelf gedaan. Pas nadat de moeder bij de inspectie aan de bel trok is de zaak onderzocht. Of de inspectie handhaaft op het niet melden van deze calamiteit, moet nog beslist worden.

Argos reconstrueerde het overlijden van Rogier op zaterdag 19 maart. Op zaterdag 2 april gaat Argos in op de conclusies van de inspectie. En er is meer informatie over het zwijggeld dat het ziekenhuis aan de moeder van Rogier betaalde.