Nieuw journalistiek experiment: De Sprint

Argos ,

Eén vraag beantwoorden in één week tijd. Dat gaan de onderzoeksjournalisten van Argos deze zomer proberen te doen. Succes is niet gegarandeerd. Misschien kun jij ze helpen? In de eerste week: een misbruikzaak met Eritrese asielzoekers. Wat klopt er van de geruchten en wat niet?

‘De Sprint’ in de Sportzomer: maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.


‘Zo’n 20 jonge asielzoekers zouden zwanger zijn geraakt na een bezoek aan een Eritrese kerk in Rotterdam.’ Dat bericht beheerste het nieuws in januari dit jaar. Veel verslaggevers sprongen op de zaak. De misbruikschandalen in de katholieke kerk lagen nog vers in het geheugen. De Dagelijkse Standaard ging zelfs zover om het nieuws uit Rotterdam te vergelijken met de grootschalige aanrandingen in Keulen.

Toch is er, ondanks alle media-aandacht, uiteindelijk maar weinig over de zaak boven tafel gekomen. De Eritrese gemeenschap in Nederland is enorm gesloten. Geen van de zwangere meiden heeft aangifte gedaan bij de politie, en het Openbaar Ministerie in Rotterdam vond onvoldoende aanknopingspunten om met de zaak verder te gaan.

Open vragen

Onderzoeksjournalisten Sanne Terlingen en Huub Jaspers van Argos werden in januari getipt over vermeend misbruik in de Eritrese kerk. Ook hen lukte het toen niet om de zaak rond te krijgen. Op de website van OneWorld vind je een uitgebreide analyse waarin Terlingen uitlegt waarom dit zo moeilijk is, en waarom de plotselinge media-aandacht het onderzoek niet gemakkelijker heeft gemaakt.

Bovendien stelt ze in dit stuk vragen bij de feiten die in verschillende media werden uitgelicht. Zo is het volgens Terlingen helemaal niet zeker of het misbruik in de Eritrese kerk zelf heeft plaatsgevonden. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen misbruik heeft plaatsgevonden. Daarvoor waren er meerdere aanwijzingen, en meerdere bronnen bleven ook volhouden dat er een link is met de kerk. Maar wat die link precies is, en of dit geval daarmee vergelijkbaar is met bijvoorbeeld de schandalen in de katholieke kerk, dat is alles behalve duidelijk.

Oproep: weet jij meer over deze zaak?

Deze zomer gaan Terlingen en Jaspers het nog eens proberen. Beiden hebben goede contacten binnen de Eritrese gemeenschap en bij asielzoekerscentra in Nederland. En nu dat de ergste mediastorm voorbij lijkt, hebben ze goede hoop dat ze meer informatie boven tafel kunnen krijgen.

Ze kunnen dit echter niet alleen. Daarom is alle hulp van buitenaf welkom. Weet jij bijvoorbeeld waar de Eritrese asielzoeksters overnachtten als ze een bezoek brachten aan de kerk, heb je aanknopingspunten over verdovende middelen die zijn toegediend, of wil je onze reporters rondleiden in Oranje? Ook aanwijzingen dat er géén meisjes misbruikt zijn rondom de Eritrese kerk zijn welkom. Net zoals verhalen over de gevolgen van de media-aandacht in januari voor de Eritrese gemeenschap en voor het politieonderzoek.

Kortom: heb jij meer informatie over deze zaak? Aarzel dan niet om contact op te nemen via argos@vpro.nl

De Sprint

‘De Sprint’ is een vaste rubriek in de Sportzomer op NPO Radio 1. Het wordt gemaakt door onderzoeksjournalisten van het radioprogramma Argos. Het idee achter de rubriek is om binnen één week zoveel mogelijk informatie te krijgen over één bepaalde zaak. Op maandag wordt deze zaak aangekondigd, op woensdag krijgen luisteraars een tussenstand over het onderzoek te horen, en op vrijdag volgen de resultaten.

De tijd is dus kort, en er bestaat geen garantie dat iedere vraagstelling wordt opgelost. ‘Als wij iets niet boven tafel kunnen krijgen, dan zullen we moeten uitleggen waarom dat niet gelukt is’, aldus Huub Jaspers. Hoeveel zullen Sanne Terlingen en hij komende vrijdag hebben uit te leggen?
 

Luister naar de rubriek ‘De Sprint’ in de Sportzomer: maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.

En heb jij mogelijk informatie over de misbruikzaak met Eritrese asielzoekers? Neem dan contact op via argos@vpro.nl