Deze week verbreken ouders en (oud-)medewerkers de stilte over de massale leegloop bij een basisschool van de stichting WereldKidz. Maar de ontevredenheid blijkt zich niet tot één school te beperken. In De Sprint presenteren Argos-journalisten Joost Wilgenhof en Meike van Roosmalen de resultaten van hun onderzoek en de reactie van WereldKidz.


De Sprint in de Sportzomer: maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.


De Van Dijckschool in het Utrechtse villadorp Bilthoven is een oude school die bekend staat om tradities en om de sterke betrokkenheid van ouders en werknemers. Maar sinds 2005 rommelt het in Bilthoven: het jaar waarin de school onderdeel werd van de stichting WereldKidz (toen nog stichting Rijn- en Heuvelland geheten).

Afgelopen mei leidde dit tot een climax. 175 van de 195 ouders besloten toen om hun kinderen van de Van Dijckschool te halen, en in te schrijven bij de nabijgelegen Theresiaschool van de stichting Delta. De Van Dijckschool heeft vanwege de massale leegloop niet genoeg leerlingen meer en moet sluiten.

Zo ontstond de onvrede

De precieze redenen van de onvrede bleven lang onduidelijk. Ouders en (oud-)medewerkers van de school durfden niet met journalisten te praten. Tot deze week. Afgelopen woensdag presenteerden Argos-journalisten Joost Wilgenhof en Meike van Roosmalen, in de Sportzomer-onderzoeksrubiek 'De Sprint', hun verslag van een groot aantal anonieme gesprekken.

De anonieme bronnen spreken onder andere over het financiële mismanagement bij WereldKidz, dat hierdoor veel moest bezuinigen. Klassen werden groter, directeuren kwamen en gingen, en kritische docenten werden ontslagen of overgeplaatst naar een andere school. De houding van WereldKidz werd door veel mensen als autoritair ervaren.

Ook op andere scholen heerst onvrede

De financiële problemen bij WereldKidz lijken inmiddels te zijn opgelost. Gisteren maakte de Onderwijsinspectie bekend dat het verscherpt toezicht op de stichting is opgeheven. Toch heeft de snelheid waarmee WereldKidz de financiële problemen wilde oplossen diepe sporen achtergelaten.

De onvrede over de stichting lijkt wijdverbreid. Zo hebben de Sprint-journalisten deze week reacties en tips gekregen van WereldKidz-scholen in onder andere Doorn, Zeist, Maarssen en Amerongen. Ook hier wordt de stichting als zeer autoritair ervaren. De klachten over opgedrongen onderwijsvisies- en maatregelen vertonen opvallend veel overeenkomsten, en mensen spreken over een angstcultuur.

Het overplaatsen van kritische docenten lijkt een veelgebruikte methode te zijn om weerstand tegen het WereldKidz-beleid te breken. Eén anonieme bron beschrijft goed wat in meerdere gesprekken met de Sprint-journalisten naar voren kwam: 'Als je kritisch was kon je het op je vingers natellen: dan volgde eerst een gesprek met de directeur, daarna bij het bestuur in Zeist en daarna werd je overgeplaatst. Dat deden ze ook heel slinks. Je werd meestal ergens geplaatst waar je niet voor was opgeleid of waar je beperkt ervaren in was.' Veel mensen hebben hierdoor uiteindelijk tegen hun zin ontslag genomen.

Reactie WereldKidz

De stichting WereldKidz heeft inmiddels een uitgebreide reactie gestuurd op de kritiek. Over het gedwongen overplaatsen van docenten schrijven ze onder meer: 'Het is belangrijk om binnen de organisatie het gesprek met medewerkers over mobiliteit aan te blijven gaan, zeker als er sprake is van gedwongen mobiliteit in verband met leerlingendaling of daling van onderwijskwaliteit op schoolniveau.'

De volledige reactie van WereldKidz vind je via deze link en deze link. De komende tijd zullen de onderzoeksjournalisten van Argos blijven doorgaan met hun onderzoek naar deze stichting. Heb je nog informatie of tips? Neem dan contact op met de redactie via argos@vpro.nl

De Sprint

Het onderzoek naar stichting WereldKidz is onderdeel van De Sprint, een vaste rubriek van De Sportzomer op NPO Radio 1. Het idee achter deze rubriek is om binnen een week tijd, met behulp van luisteraars, zoveel mogelijk informatie te krijgen over een bepaalde vraag. Op maandag wordt het Sprint-onderzoek aangekondigd, op woensdag volgt een tussenstand, en op vrijdag worden de resultaten gepresenteerd.

Eerdere onderzoeken van De Sprint