De Tour de France is begonnen en dat betekent vier weken geen Argos op NPO-Radio 1. Vanaf zaterdag 1 juli tot en met zaterdag 22 juli doet de NOS ’s middags live verslag van de verschillende etappes in het Franse land.

Onderzoeksjournalistiek in het buitenland

Op zaterdag 29 juli is Argos er weer en zal in augustus aandacht besteden aan onderzoeksjournalistiek in den vreemde. We pikken de onderzoeksjournalistieke krenten uit de pap en bespreken de impact met direct betrokkenen en journalisten die ter plekke zijn of waren.

Argos reist deze zomer van Oekraine, waar een journalist overleed na een aanslag met een autobom, via de schandalen in het Vaticaan, naar Engeland, waar spionnen vergaande  dubbellevens leidden. En niet te vergeten Turkije, waar de (pers)vrijheid het afgelopen jaar zo goed als verdween.

De toekomst van Argos

Na de publiciteit van de afgelopen weken rond de voorgenomen plannen om de zendtijd en het budget Argos met ingang van 2018 te beperken, is er veel beroering ontstaan. We zijn als redactie heel erg blij dat wij en de collega’s van Reporter Radio zoveel steunbetuigingen hebben ontvangen van ons publiek. En van columnisten als Sheila Sitalsing en Jean-Pierre Geelen.

Er kwam ook steun uit onverwachte hoek.  Zo startte voorlichter Maarten Hilbrandie spontaan een actie via LinkedIn, waar hij zijn collega-voorlichters opriep op te komen voor de luis in de pels, die onderzoeksjournalistiek in zijn ogen is. “Mijn eerste neiging was om in 140 tekens een vreugdedansje te doen, want in mijn jaren als woordvoerder bij Defensie had Argos met zijn reportages vaak het bloed onder mijn nagels gehaald. Van het fotorolletje van Srebrenica, tot de onderzeeboot in de Perzische Golf, van Wikileaks tot Snowden.” Schrijft Hilbrandie in zijn petitie. Deze is inmiddels 159 keer geliked, merendeels door voorlichters en communicatie-professionals. Daaronder vinden we namen van diverse woordvoerders van de politie, van gemeenten, het NFI, de Rijks Voorlichtings Dienst, het ministerie van Defensie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Pikant is natuurlijk dat juist voorlichters vaak als eerste en tot vervelens toe te maken hebben met onderzoeksjournalisten, die niet uit zijn op gezellig collegiaal contact, maar er een gewoonte van maken vervelende vragen te stellen. Een opmerkelijk initiatief, waar we blij mee zijn.

We zijn natuurlijk apetrots met het  winnen van de belangrijkste radioprijs, de Zilveren Reissmicrofoon 2017.

De gesprekken over het Jaarplan Radio 2018 zijn nog in volle gang en over de toekomst van Argos en Reporter valt dus helaas nog niets met zekerheid te zeggen. Wij vertrouwen op de wijsheid van de NPO en we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.