De gemeente Culemborg heeft mogelijk een actieve rol gespeeld bij het verdwijnen van voetbalclub Fairplay in Culemborg in seizoen 2012/2013. Toenmalig CDA-wethouder Geertzen zegt in Argos dat hij de club beschouwde als een “dekmantel” voor criminele activiteiten.

Fairplay besloot ermee te stoppen toen in 2012 bleek dat ze moesten verhuizen naar drie locaties, twee voetbalvelden op twee verschillende locaties en de kantine weer ergens anders. Een “onmogelijk voorstel” volgens toenmalig voorzitter Machid el Boustati. Uit de reconstructie van Argos blijkt dat wethouder Geertzen van Sport het geen probleem vond dat de club zou verdwijnen. Integendeel. 

Culemborg is een kleine stad in Gelderland.  Er wonen rond de 30.000 inwoners, waarvan twintig procent van niet Westerse afkomst, met name Marokkaanse en Molukse Nederlanders.

Halal frikadellen

In 1998 is SMVC Fairplay opgericht, Sportclub Multicultureel Voetbal Culemborg. Een kleine voetbalclub, waarvan het merendeel van Marokkaanse afkomst is. Na onderzoek blijkt er behoefte aan een eigen vereniging met een eigen kantine waar geen alcohol te verkrijgen was, maar wel muntthee en halal frikadellen. De voetbalclub behaalt successen. Het eerste team gaat al snel van de 6e naar de 3e klasse. Fairplay wint van hoofdklassers Ajax en Spakenburg.  Ze plaatsen zich voor het bekertoernooi om de Amstelcup. Ook op sociaal gebied maakt Fairplay zich sterk. Ze helpen jongeren aan stages en geven huiswerkbegeleiding.

Villawijk

Midden tijdens het seizoen 2012/2013 komt er een einde aan Fairplay. De voetbalclub moet plaatsmaken voor een villawijk. Twee voetbalclubs zijn genoeg. Veel ex- Fairplayers beweren: `de gemeente Culemborg wilde geen Marokkaanse club, de club moest hoe dan ook verdwijnen.´ Het is gissen wat de werkelijke reden is geweest. Volgens de gemeente moest er een villawijk komen en daar ze toch te weinig leden hadden, moest Fairplay daarvoor wijken. Voor wethouder sport van destijds Roeland Geertzen is Fairplay zijn grote hoofdpijndossier. Hij noemt ook als reden dat er teveel ‘raddraaiers’ bij Fairplay lid zijn.

Begin 2010 ontstonden rellen tussen Molukse en Marokkaanse jongeren. Leden van Fairplay spelen een rol tijdens de verzoeningsgesprekken.  Twee jaar later stopt Fairplay. Culemborg blijft regelmatig negatief in het nieuws, eind vorig jaar ging het oude zwembad in vlammen op. De plek waar de nieuwe moskee zou komen. Ook werden een 6 tal auto’s in brand gestoken, de teller over 2016 kwam daarmee op 40 autobranden.

In Argos een reconstructie van de verdwijning van Fairplay.