Naar schatting gaan minimaal vijftig leden en vrijwilligers van voormalige voetbalcub SMVC Fair Play aangifte doen tegen oud-wethouder Roeland Geertzen en het toenmalige college van B&W van de Gemeente Culemborg, wegens smaad en machtsmisbruik.

In de uitzending van 20 mei maakte Argos een reconstructie van de verdwijning van de Culemborgse voetbalclub, die in het seizoen 2012/2013 werd opgedoekt. In de uitzending noemt oud-wethouder Geertzen Fair Play een ‘dekmantel voor criminele activiteiten’, en laat blijken dat hij het niet erg vindt dat de club niet meer bestaat.

Naar aanleiding van deze uitzending hielden de oud-clubleden dinsdagavond een bijeenkomst. Daar werd besloten aangifte te doen tegen zowel Geertzen als tegen het volledige toenmalige college. “We denken dat Geertzen niet in zijn eentje heeft gehandeld”, vertelt oud-clubvoorzitter Machid el Boustati. “Anderen moeten hiervan geweten hebben, maar ze ontkennen in alle toonaarden. We willen weten waarom het zo gegaan is in die tijd.”

Minstens vijftig aangiftes
El Boustati verwacht dat minimaal vijftig oud-leden, ouders en andere betrokkenen aangifte gaan doen. “Maar dat kunnen er ook zo 150 worden. Vanmiddag hoor ik hoe we die aangiftes precies moeten aanpakken. Ik ben bewust van tevoren naar het politiebureau gegaan om dit goed te regelen en te voorkomen dat ze op het politiebureau met heel veel werk komen te zitten. Het voorstel van politie was gisteren al: kun jij niet een aangifte doen, en dat de anderen gewoon hun handtekening eronder zetten en meeliften? Nou, nee, dat wordt het niet. Iedereen moet wel een persoonlijke aangifte kunnen doen.”

De spelers gaan ook een klacht indienen bij de gemeente wegens racisme.

Het college van B&W van de Gemeente Culemborg en het CDA hebben laten weten afstand te doen van de uitspraken van Geertzen.