Dit weekend vindt in Rijswijk het Eritrean Festival Holland plaats. Opnieuw een festival van het Eritrese regime, waarbij wederom Eritrese diplomaten worden verwacht. Sinds Veldhoven laaien de onlusten bij deze bijeenkomsten steeds hoger op. Bij de Italiaanse editie belandden afgelopen week drie diplomaten in het ziekenhuis.

Gebreab

Aanhangers van het dictatoriale regime van Eritrea organiseren in de zomer meerdere festivals op verschillende locaties in Europa. Op 1 juli startte het festival in Rome. Afgelopen weekend werd er gefeest in Giessen in Duitsland. Vrijdag start het Eritrean Festival Holland in het Event Plaza in Rijswijk.
Het Festival is, in tegenstelling tot de YPFDJ-conferentie in Veldhoven, geen openlijk politieke bijeenkomst. Het is een feest om de Eritrese cultuur en eenheid te vieren. Bij dit feest beelden Eritrese jongeren de onafhankelijkheidsstrijd tegen Ethiopië uit.
Het is echter vaste prik dat vertegenwoordigers van het dictatoriale regime in Eritrea bij de festivals aanwezig zijn. Osman Saleh, de Eritrese minister van Buitenlandse Zaken, was de afgelopen jaren steeds van de partij. Evenals diplomaten van de ambassade. De gemeente Rijswijk bevestigt dat hij ook dit jaar wordt verwacht, net als Eritrea’s tweede man: Yemane Gebreab.
“Het voornaamste doel is om het Eritrese regime te versterken”, stellen meerdere Eritrese Nederlanders die op het festival zijn geweest. “Alles wordt gefilmd en uitgezonden in Eritrea, om daar te laten zien hoeveel steun er voor hen is in de diaspora.”

Lees hier het hele artikel op de site van OneWorld.