Tafeltennistrainer legt per direct vrijwilligersfunctie neer

De oud-tafeltennistrainer uit Zutphen, die in de jaren ’70, ’80 en ’90 minderjarigen seksueel misbruikte, legt per direct zijn vrijwilligersfunctie bij voetbalvereniging AZC neer. Er ontstond commotie na de Argos-uitzending van 1 april, toen bleek dat de voormalig toptafeltennistrainer meerdere minderjarige slachtoffers seksueel misbruikt had, gedurende een lange periode.

De Zutphense voetbalvereniging AZC, waar de man vrijwilliger was, organiseerde zaterdagavond een besloten bijeenkomst voor leden. Na afloop stond in de schriftelijke verklaring: “Het bestuur is bekend met het verleden van betrokkene en heeft destijds gekozen om deze vrijwilliger een tweede kans te geven. Met betrokkene zijn in het verleden duidelijke afspraken gemaakt waar het betreft de activiteiten binnen de vereniging, die worden nageleefd. Onder strenge voorwaarden is betrokkene nu bij de vereniging aan de slag en dit is naar volle tevredenheid. Het bestuur heeft nimmer signalen ontvangen over onoorbaar handelen van betrokkene.”  Het bestuur geeft ook nog aan dat het verstrekkende maatregelen zal treffen als een dergelijk incident zich wel voor zou doen. Op zondag 2 april heeft de vrijwilliger zelf aangegeven per direct zijn functie neer te leggen.

Schorsing
Uit het onderzoek van Argos blijkt dat de voormalig tafeltennistrainer in de jaren ’70, ’80 en ’90 meerdere minderjarigen seksueel heeft misbruikt. In 1997 heeft de tuchtcommissie van de Nederlandse Tafeltennisbond hem voor twee jaar geschorst, voor een aantal gevallen. Slachtoffers uit de jaren ’70 en ’80 kwamen nu pas voor het eerst met hun verhaal naar buiten.

Na zijn schorsing is de man weer actief geworden als tafeltennistrainer bij Hercules in Terborg en als vrijwilliger bij voetbalvereniging AZC in Zutphen. Beide clubs wisten van zijn veroordeling en hadden afspraken met hem gemaakt. Zo mocht hij nooit alleen zijn met minderjarigen. Dat is eind vorig jaar misgegaan bij tafeltennisvereniging Hercules. Zij hebben de trainer weggestuurd nadat hij alleen met een minderjarige in de auto had gezeten. Er zou niets gebeurd zijn, maar omdat het tegen de afspraak was heeft Hercules hem toch weggestuurd.

Tweede kans
De uitzending van Argos ging over de falende aanpak van seksueel misbruik bij sportclubs. Hoe kon het dat het misbruik zo lang door is gegaan en dat vele gevallen onbestraft zijn gebleven? Aan de andere kant stond het dilemma centraal: verdient een trainer die veroordeeld is voor een zedendelict een tweede kans? Uit onderzoek van Argos bleek namelijk dat er geen signalen zijn dat deze trainer na zijn schorsing in 1997 nogmaals de fout in is gegaan.

luister hier de uitzending terug