Vandaag start een speciaal ingestelde onderzoekscommissie, ingesteld door sportkoepel NOC*NSF, met een onderzoek naar seksueel misbruik in de sport. De commissie, onder leiding van oud-minister Klaas de Vries, verwacht in december met een eindrapport te komen. Het onderzoek richt zich op de aard en omvang van het probleem en verbeteringen in de aanpak en preventie.

Verschillende misbruikslachtoffers kwamen de afgelopen maanden met hun verhaal naar buiten. Naar aanleiding daarvan en het grote misbruikschandaal in de Britse voetbalwereld heeft sportkoepel NOC*NSF een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld. Ook Argos (NPO Radio 1) bracht een misbruikzaak naar buiten. Dat ging over een tafeltenniscoach die jarenlang slachtoffers kon maken zonder dat er maatregelen getroffen werden.

Meldingen
De onderzoekscommissie bestaat uit oud-minister Klaas de Vries, rechter Egbert Myjer en oud-staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp. Zij gaan het komende half jaar op verschillende manieren onderzoek doen naar de thematiek. Ze roepen slachtoffers en omstanders op zich te melden bij de commissie. In de afgelopen twee maanden hebben zich al een aantal slachtoffers gemeld. Hoeveel slachtoffers dat zijn en wat de ernst van het misbruik is wil commissievoorzitter De Vries niet vertellen.

Aard en omvang
Het onderzoek richt zich ten eerste op de aard en omvang van misbruik in de sport. Daarnaast kijkt men naar de doeltreffendheid van de aanpak en preventie op alle mogelijke lagen in de sport, van de overkoepelende organisatie NOC*NSF tot op sportverenigingsniveau. Het doel van de commissie is om december 2017 met concrete voorstellen en verbeterpunten te komen.

Kijk hier voor de uitgebreide onderzoeksopzet en meer informatie over de commissie.

Mocht u vragen of tips hebben, dan kunt u contact opnemen via ons vertrouwelijke emailadres: sportmisbruik@vpro.nl

Argos maakte eerder twee uitzendingen over dit onderwerp. Luister ze hieronder terug.