Minister de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat de uitzending van Argos over huiselijk geweld na gezinshereniging onder de aandacht brengen van de Vereniging van Nederlandse Gemeente, vrouwenopvanginstellingen en het landelijk netwerk Veilig Thuis.


Dit zegt hij in antwoord op Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van de Argos-uitzending Veilig Thuis? Nooit van gehoord! Ook zegt de minister toe dat hij zal nagaan welke problemen instanties ervaren bij het bieden van hulp aan nagereisde gezinsleden als er sprake is van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarbij zal hij ook Pharos, Vluchtelingenwerk Nederland en het COA betrekken.

Opmerkelijk is dat de minister van mening blijft dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de nagereisde gezinsleden om zelf huisvesting te zoeken, als zij niet meer willen wonen bij hun partner of echtgenoot. ‘Het COA biedt geen nieuwe opvang aan nareizigers die reeds zijn uitgeplaatst in de gemeente en zich opnieuw bij het COA melden voor opvang en/of bemiddeling naar eigen huisvesting’, zo schrijft de minister.

Argos volgt de vrouwen uit de uitzending nog steeds, en zag hoe bovenstaand beleid ertoe leidde dat ‘Anna’ met haar zoontje en baby sinds de uitzending vijf keer van woning moest wisselen. Ze verbleef onder andere ‘illegaal’ op een asielzoekerscentrum in de kamer van een andere bewoner.

Lees hier de antwoorden van minister Hugo de Jonge.