Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten (SP) hebben kamervragen gesteld naar aanleiding van de Argos-uitzending van 5 mei dit jaar, waarin klokkenluider Roelie Post haar verhaal deed. De vragen gaan vooral over de manier waarop Post wordt behandeld door haar werkgever: de Europese Commissie.

Post, die uit de school klapte over corruptie rondom adopties uit Roemenië, vertelde in de uitzending hoe ze na haar onthullingen bedreigd werd en nu een onderduikersbestaan leeft. De Europese Commissie erkent haar niet als klokkenluider en dreigt nu met strafmaatregelen.  

Van Nispen en Leijten richten hun vragen aan Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker en Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. De Kamerleden vragen de Ministers onder anderen of zij de manier waarop Post door de Europese Comissie behandeld is acceptabel vinden. Ook vragen ze zich af hoeveel klokkenluiders er nog meer thuis zitten, aangezien er naast Post nog meer klokkenluiders die na hun onthullingen in de problemen kwamen aan bod komen in de Argos-uitzending.

Verder halen Van Nispen en Leijten  recent door Eurocommissaris Frans Timmermans aangekondigde maatregelen aan. “Vindt u ook dat, nu er zeer recent door Eurocommissaris Timmermans nieuwe regels zijn aangekondigd om klokkenluiders beter te beschermen, het niet zo kan zijn dat Roelie Post precies het omgekeerde overkomt, namelijk dat zij gestraft wordt in plaats van beschermd?” Als laatste verzoeken de Kamerleden de Ministers om te bemiddelen in het conflict tussen Post en de Europese Commissie.

Het hele overzicht van de gestelde vragen is hier te vinden. De Argos-uitzending over Roelie Post kunt u hier terugluisteren.