Zaterdag 30 juni in Argos: aflevering twee van de serie De Moord op Patrick. In deze aflevering gaat het over de ex van Patricks vriendin. Sanne Boer onderzoekt waarom hij lange tijd de hoofdverdachte was. Voor wie het geheugen nog even op wil frissen volgt hier een samenvatting van het eerste deel.

De moord

Patrick

Patrick

Patrick van der Bolt (zie foto) wordt op Tweede Kerstdag 2002 dood gevonden in zijn appartement in Heerlen. Patricks vriendin José neemt die dag contact op met buurman en goede vriend Elmer omdat ze Patrick niet kan bereiken, terwijl het stel op Eerste Kerstdag nog samen was geweest. Elmer en José gaan samen het appartement in en vinden Patrick op zijn buik op de grond liggend, in een plas bloed. Een ambulance laat niet lang op zich wachten, maar het mag niet baten: Patrick is al dood. Hij is van achteren neergeschoten, waarschijnlijk toen hij naar het balkon probeerde te vluchten. De politie vindt geen sporen van inbraak, dus Patrick heeft de dader zelf binnen gelaten.

De nasleep

Ron

Ron

Elmer brengt al snel de vriendengroep op de hoogte. Op dat moment tast de familie Van der Bolt nog in het duister. Patricks broer Ron en hun vader zitten dan op hem te wachten in een restaurant voor een kerstlunch. Patrick is op dat moment al dood, maar dat weten ze nog niet. Als hij maar niet op komt dagen gaan ze uiteindelijk maar naar huis, waar de politie aanbelt en de familie het tragische nieuws vertelt. De vriendengroep komt ook naar het huis, maar voordat zij aankomen vertellen de rechercheurs Ron dat iedereen verdacht is. Ook verstoppen de rechercheurs zich in de kamer en luisteren ze mee.

Dit valt Ron zwaar op zijn dak, zo vertelt hij Argos-verslaggever Sanne Boer. “Voor mij zaten daar opeens geen vrienden meer, maar verdachten. Dat is wat er met je gebeurt.” Ook de rest van het onderzoek is lastig voor hem en de rest van de familie. Zo wordt Patrick gecremeerd, maar mag alleen de naaste familie afscheid nemen. Het zien van Patricks lichaam zou getuigenverklaringen kunnen beïnvloeden.

Het onderzoek

Begin 2003 lijkt er een doorbraak te zijn in het onderzoek. Een 31-jarige man uit Aken wordt gearresteerd: de ex van José, die niet blij was met haar relatie met Patrick. Een vriend van deze ex wordt ook gearresteerd, maar hij wordt snel weer vrijgelaten. Vijf maanden later moet de verdachte voorkomen, maar op het moment dat de rechtszaak op het punt van beginnen staat, komt er slecht nieuws. De uitslag van het DNA-onderzoek is binnen: het DNA dat gevonden is in Patricks appartement komt niet overeen met dat van de verdachte. Dus is het onderzoek terug bij af. Verdere doorbraken blijven uit. De zaak wordt uiteindelijk geseponeerd.

Cold case

Robert Horselenberg

Robert Horselenberg

De moord op Patrick is nu een cold case; een onopgeloste zaak. Rechtspsycholoog Robert Horselenberg bestudeert ieder jaar met een groep studenten van de Universiteit van Maastricht zo’n zaak, in de hoop het onderzoek nieuw leven in te blazen. In 2012 is dat de zaak van Patrick. Als hij het dossier van die zaak net binnen heeft, krijgt Horselenberg bij toeval bezoek van Ron. Die is ingehuurd om een promotiefilmpje voor de universiteit te maken. Horselenberg schrikt en vertelt Ron van zijn onderzoek, ondanks dat de familie hier eigenlijk niet van mag weten.

Uiteindelijk wordt Ron gebeld door de hoofdinspecteur, die hem belooft hem op de hoogte te houden van de resultaten van het onderzoek van Horselenberg. Het blijft stil, maar maanden later komt Ron tijdens een andere opdracht voor zijn werk officier van justitie Wim Smits tegen. Die vertelt hem naar eigen zeggen dat het dossier van de zaak van ‘zijn broertje’ verrassende dingen aan het licht heeft gebracht. Het dossier is blijkbaar klaar, maar Ron hoort nog steeds niks. Smits ontkent overigens later dat hij Ron hierover heeft gesproken.

Recente ontwikkelingen

Ron krijgt uiteindelijk toch nog een gesprek met het OM en de politie. Hierin krijgt hij excuses voor de manier waarop er met de zaak van zijn broer om is gegaan. Ook laten ze hem weten dat ze het rapport van de universiteit “niet in hun vizier hadden”.

Argos-journalist Sanne Boer vraagt het OM om een interview, maar een voorlichter meldt dat dit niet mogelijk is, omdat de zaak weer geopend zou kunnen worden. Na jaren van stilte zou het dus kunnen dat er weer beweging in het onderzoek komt.

Luister zaterdag 30 juni naar deel 2 van De Moord op Patrick.