De adoptieprocedure in Roemenie is corrupt, meldde Roelie Post eind jaren negentig aan haar werkgever, de Europese Commissie. Zij was voor de EC bezig de kinderrechten in Roemenie in kaart te brengen. Dit in verband met de toekomstige toetreding van dat land tot de Europese Unie. Post kreeg te maken met tegenwerking en bedreigingen die zo ernstig zijn dat ze inmiddels ondergedoken leeft in een dorpje in het noorden van Nederland en dat ze een slepend conflict heeft met haar werkgever, de EC. Die erkent haar niet als klokkenluider en heeft bekend gemaakt haar te ontslaan. Post moet haar salaris van de afgelopen jaren terugbetalen met rente en heeft geen recht op een werkloosheidsuitkering.

Argos maakte op 5 mei een uitzending over de zaak Roelie Post, die is hier terug te luisteren.

Naar aanleiding van die uitzending vroeg de SP aan minister Blok onder meer opheldering over de bescherming van klokkenluiders. Lees hier de antwoorden van de minister.

Afgelopen week heeft CDA-tweede kamerlid Pieter Omtzigt aangekondigd zich in de zaak te verdiepen en hij stelt het kabinet vragen over wat er is gedaan met de klokkenluidersbrief die Roelie Post in 2016 verstuurde aan de premier.