Kamermeerderheid wil onderzoek naar verdwenen kinderen

, Argos

Een kamermeerderheid wil dat de verdwijning van minstens 60 Vietnamese kinderen uit de beschermde opvang in Nederland grondig wordt onderzocht.

De fracties van VVD, CDA, PvdA, PVV, Groen Links, ChristenUnie, SP en 50 Plus hebben geschokt gereageerd op het onderzoek van Argos en het internationale samenwerkingsverband Lost in Europe naar het verdwijnen van Vietnamese kinderen uit de beschermde opvang. 

Anne Kuik (CDA):

De Vietnamese maffia werkt geraffineerd, ze zijn er helaas in gespecialiseerd om onder de radar te blijven. In het onderzoek van Argos hoor ik verschillende signalen van mensenhandel/smokkel als het gaat om de verdwenen Vietnamese kinderen in de beschermde opvang in Nederland . Zowel vanuit de beschermde opvang, regionale eenheid Limburg en vanuit opsporingsdiensten in Frankrijk worden er signalen van misstanden aangegeven.Erkenning van het probleem is wat mij betreft de eerste stap. Het CDA wil onderzoek naar deze signalen. Waar blijven deze kinderen? Wat speelt er in Europa? En hoe kunnen we de kinderen beschermen? Een kind kan moeilijk opstaan tegen de Vietnamese maffia maar samenwerkende overheden moeten dat wel kunnen. Een internationale strategie om deze uitbuiting van kinderen kunnen voorkomen is nodig.

 Jasper van Dijk, (SP) 

De uitzending schetst een onthutsend beeld van de verdwenen kinderen. Alle reden voor diepgaand onderzoek. Ik zal de regering daartoe oproepen, in lijn met de reactie van de heer Bolhaar, rapporteur Mensenhandel. Mensenhandel is onaanvaardbaar en moet dan ook hard aangepakt worden.

Attje Kuiken (PvdA):

Het gaat hier om kwetsbare kinderen. Wij vragen hier al jaren aandacht voor. Blijkbaar wordt eerder van de beschermde opvang misbruik gemaakt in plaats van dat het die kinderen helpt. Staatssecretaris Harbers zou moeten zorgen dat die kinderen niets overkomt. Dus zeker onderzoek naar wat er met die kinderen aan de hand is. En naar de achterliggende structuren van mensenhandel. Ik steun dan ook de oproep van Bolhaar.

Bente Becker (VVD):

“Het beeld in de uitzending dat Vietnamese minderjarigen uit de beschermde opvang ogenschijnlijk in het niets zouden verdwijnen is zorgelijk. Er moet worden uitgezocht wat hier precies aan de hand is, zodat mogelijke netwerken van mensensmokkel en mensenhandel opgerold kunnen worden. De asielopvang in Nederland mag geen vindplaats zijn voor mensenhandelaren en ook geen tijdelijke stop op een smokkelroute richting een illegaal bestaan.”