Argos maakte in 2017 een reconstructie over de verdwijning van Fairplay, één van de drie voetbalclubs uit Culemborg. Een club met overwegend Marokkaanse leden. Deze maand werd bekend dat er een onafhankelijk onderzoek komt in opdracht van de gemeente naar de feiten en omstandigheden rondom de opheffing van Fairplay.

Na de uitzending doen meer dan zeventig oud-leden van Fairplay aangifte wegens smaad en machtsmisbruik, tegen CDA oud-wethouder Roeland Geertzen en het toenmalige college van B&W van de Gemeente Culemborg. Het zittende college van B&W en het CDA lieten kort na de uitzending op hun websites weten afstand te doen van de uitspraken van Geertzen.

Dekmantel
In die uitzending noemde oud-wethouder Geertzen Fair Play een ‘dekmantel voor criminele activiteiten’ en liet hij blijken dat hij het niet erg vond dat de club zichzelf had opgeheven. Geertzen noemde het zijn ‘hoofdpijndossier’ en gaf verder als reden dat er te veel ‘raddraaiers’ bij Fairplay lid waren. 'Dan hebben we het over intimidatie, tot aan het in brand steken van auto's, tot aan inbraken.' 

Luister naar de reconstructie uit 2017

'Feitenonderzoek'
De uitspraken van Geertzen kwamen voor de fractievoorzitters van de gemeenteraad destijds als een volslagen verrassing. Geen van hen was eerder op de hoogte gesteld van misdragingen door clubleden. De huidige raad laat daarom nu onafhankelijk onderzoek doen naar de affaire. De gemeente Culemborg zou mogelijk een actieve rol hebben gespeeld bij het verdwijnen van voetbalclub Fairplay in Culemborg in seizoen 2012/2013. Adviesbureau Twijnstra Gudde zal de komende maanden een ‘feitenonderzoek’ uitvoeren. Centraal staat de vraag: ‘Wat zijn de feiten en omstandigheden die in de relatie tussen de gemeente en voetbalvereniging SMVC Fair Play hebben bijgedragen aan het verdwijnen van voetbalvereniging SMVC Fair Play als actieve sportvereniging in de periode van 1 januari 2005 tot 31 december 2013?’

Amstelcup
Sportclub Multicultureel Voetbal Culemborg, kortweg SMVC Fairplay, werd 1998 opgericht. Het eerste team gaat al snel van de 6e naar de 3e klasse. Fairplay wint van hoofdklassers Ajax en Spakenburg.  Ze plaatsen zich voor het bekertoernooi om de Amstelcup. Ook op sociaal gebied maakt Fairplay zich sterk. Ze helpen jongeren aan stages en geven huiswerkbegeleiding.

‘Onmogelijk voorstel’
Ondanks die successen besluit Fairplay ermee te stoppen, toen in 2012 bleek dat ze de verenigingsactiviteiten moesten uitsmeren over drie locaties. De gemeente Culemborg wees de club twee velden toe op verschillende locaties, op grote afstand van de clubkantine. Een ‘onmogelijk voorstel’ volgens toenmalig voorzitter Machid el Boustati.

Op de oude locatie van de voetbalclub wordt op dit moment een villawijk gebouwd. De resultaten van het onderzoek worden in maart 2020 verwacht.