Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil zwijgcontracten in de zorg verbieden en heeft een wetsvoorstel ter consultatie voorgelegd. Na de zomer wordt het wetsvoorstel waarschijnlijk naar de Kamer gestuurd.

Aanleiding van het wetsvoorstel is onder andere het onderzoek van Argos naar de dood van de 21-jarige Rogier in het Tergooi-ziekenhuis. De jongen overleed dertien uur na zijn opname, zonder dat hij een specialist had gezien en zonder dat er een diagnose was gesteld. Argos onthulde het zwijgcontract dat het Tergooi-ziekenhuis de moeder had laten tekenen. Ze mocht geen tuchtklacht tegen een arts indienen, niet met de media praten en ze moest haar aangifte bij het Openbaar Ministerie intrekken.

Met de nieuwe wet wil De Jonge ervoor zorgen dat zwijgcontracten in de zorg automatisch nietig verklaard worden. De wet moet voorkomen dat zorgverleners hun patiënten nog kunnen dwingen om stil te blijven over incidenten. In het nieuwe wetsvoorstel verwijst de Minister naar een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg, ingesteld naar aanleiding van twee Argos-uitzendingen over het zwijgcontract tussen Rogiers moeder en het Tergooi-ziekenhuis.

Toenmalig Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg de opdracht te onderzoeken hoeveel zwijgcontracten er getekend waren tussen zorgaanbieders en patiënten. De inspectie ontving toen 55 meldingen van overeenkomsten met ongewenste inhoud. Door de nieuwe wet mogen dit soort zwijgcontracten niet meer gesloten worden.

De radio-uitzendingen met de titel ‘De dood van Rogier en het zwijgcontract’ (deel 1 en deel 2) vertelden over de moeder van de 21-jarige Rogier, die overleed na tekortschieten van het Tergooi-ziekenhuis. Argos kwam in contact met de moeder van Rogier nadat ze brieven had gestuurd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om het incident te melden. Het ziekenhuis ontdekte dat de moeder met Argos praatte en dwong haar een zwijgcontract te tekenen.

Het Tergooi-ziekenhuis wilde met het zwijgcontract voorkomen dat behandeling van Rogier bekend zou worden. De 21-jarige jongen en zijn moeder kwamen op maandag 3 november 2014 binnen bij de eerste hulp van het Tergooi-ziekenhuis. Rogier had hevige pijn op de borst en hij werd opgenomen. Dertien uur later overleed hij geheel onverwachts. Vreemd genoeg lag hij niet aan de monitor, had hij geen diagnose gekregen en was hij niet gezien door een specialist. Het Tergooi-ziekenhuis meldde dit pas bij de Inspectie nadat de moeder van Rogier aan de bel trok.

Luister hier naar de eerdere reportages

Zorg

6 items

We worden ouder en blijven langer gezond, mede dankzij snelle ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Maar wat gebeurt er achter de deuren van het laboratorium en de boardrooms? Wie profiteert er feitelijk van de vooruitgang en wie trekt aan het kortste eind?

Dossier