Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil zwijgcontracten in de zorg verbieden en heeft een wetsvoorstel ter consultatie voorgelegd. Na de zomer wordt het wetsvoorstel waarschijnlijk naar de Kamer gestuurd.

Aanleiding van het wetsvoorstel is onder andere het onderzoek van Argos naar de dood van de 21-jarige Rogier in het Tergooi-ziekenhuis. De jongen overleed dertien uur na zijn opname, zonder dat hij een specialist had gezien en zonder dat er een diagnose was gesteld. Argos onthulde het zwijgcontract dat het Tergooi-ziekenhuis de moeder had laten tekenen. Ze mocht geen tuchtklacht tegen een arts indienen, niet met de media praten en ze moest haar aangifte bij het Openbaar Ministerie intrekken.

Met de nieuwe wet wil De Jonge ervoor zorgen dat zwijgcontracten in de zorg automatisch nietig verklaard worden. De wet moet voorkomen dat zorgverleners hun patiënten nog kunnen dwingen om stil te blijven over incidenten. In het nieuwe wetsvoorstel verwijst de Minister naar een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg, ingesteld naar aanleiding van twee Argos-uitzendingen over het zwijgcontract tussen Rogiers moeder en het Tergooi-ziekenhuis.

Toenmalig Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg de opdracht te onderzoeken hoeveel zwijgcontracten er getekend waren tussen zorgaanbieders en patiënten. De inspectie ontving toen 55 meldingen van overeenkomsten met ongewenste inhoud. Door de nieuwe wet mogen dit soort zwijgcontracten niet meer gesloten worden.

De radio-uitzendingen met de titel ‘De dood van Rogier en het zwijgcontract’ (deel 1 en deel 2) vertelden over de moeder van de 21-jarige Rogier, die overleed na tekortschieten van het Tergooi-ziekenhuis. Argos kwam in contact met de moeder van Rogier nadat ze brieven had gestuurd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om het incident te melden. Het ziekenhuis ontdekte dat de moeder met Argos praatte en dwong haar een zwijgcontract te tekenen.

Het Tergooi-ziekenhuis wilde met het zwijgcontract voorkomen dat behandeling van Rogier bekend zou worden. De 21-jarige jongen en zijn moeder kwamen op maandag 3 november 2014 binnen bij de eerste hulp van het Tergooi-ziekenhuis. Rogier had hevige pijn op de borst en hij werd opgenomen. Dertien uur later overleed hij geheel onverwachts. Vreemd genoeg lag hij niet aan de monitor, had hij geen diagnose gekregen en was hij niet gezien door een specialist. Het Tergooi-ziekenhuis meldde dit pas bij de Inspectie nadat de moeder van Rogier aan de bel trok.

Luister hier naar de eerdere reportages

De dood van Rogier en het zwijgcontract (deel 2)

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het onderzoek naar het onverwachte overlijden van de 21-jarige Rogier in het Tergooi-ziekenhuis Hilversum afgerond. Het rapport is in handen van Argos. De inspectie is kritisch op de gang van zaken rond deze calamiteit. Op maandag 3 november 2014 gaat Rogier naar de eerste hulp van het Tergooi-ziekenhuis, omdat hij hevige pijn op de borst heeft. Hij wordt opgenomen en dertien uur later overlijdt hij geheel onverwachts. Rogier lag niet aan de monitor, had geen diagnose en is niet gezien door een specialist. Argos reconstrueerde deze zaak op zaterdag 19 maart. Deze zaterdag gaat Argos in op de conclusies van de inspectie. En er is meer informatie over het zwijggeld dat het ziekenhuis aan de nabestaanden betaalde. De zaak Florence Hartmann De Franse journaliste en oud-medewerker van het Joegoslavië-Tribunaal Florence Hartmann heeft de paasdagen doorgebracht in de Scheveningse gevangenis. Ze werd vorige week opgepakt door de politie toen ze aanwezig was op een bijeenkomst van nabestaanden buiten de muren van het Hof, nadat het vonnis tegen de Bosnisch- Servische leider Radovan Karadzic werd uitgesproken. Hartmann schreef een boek in 2008 over haar ervaringen als woordvoerder van toenmalig hoofdaanklager Carla Del Ponte, waarin ze documenten openbaarde die het Hof niet bekend wilde maken. Ze werd veroordeeld tot een boete van 7000 euro, die ze weigerde te betalen. Donderdag voor Pasen moest ze daar alsnog voor de cel in en belandde zo in dezelfde gevangenis als Karadzic. Dinsdag werd ze vervroegd vrijgelaten vanwege ‘goed gedrag’ . Wereldwijd is schande gesproken van deze actie van het Joegoslavië-Tribunaal. In Argos de achtergronden bij deze zaak. Vonnis Karadzic De Bosnische Servische leider Radovan Karadzic werd vorige week veroordeeld tot 40 jaar cel. Hij is volgens de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hoofdverantwoordelijk voor het drama in Srebrenica en voor andere misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog in voormalig Joegoslavie. In Argos laten deskundigen hun licht schijnen op het vonnis en de betekenis daarvan in internationaalrechtelijk en historisch opzicht.

Argos

Zorg

6 items

We worden ouder en blijven langer gezond, mede dankzij snelle ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Maar wat gebeurt er achter de deuren van het laboratorium en de boardrooms? Wie profiteert er feitelijk van de vooruitgang en wie trekt aan het kortste eind?

Dossier