Er loopt momenteel een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), naar het schenden van het ambtsgeheim door een politiebrigadier. De politieagent wordt ervan verdacht dat hij een Europees Arrestatiebevel heeft verstrekt aan een vader, die samenwerkte met het RTL programma Ontvoerd. Dat onthult Medialogica, dat onderzoek deed naar het programma van John van den Heuvel.

Het OM parket Amsterdam bevestigt aan Medialogica dat er een onderzoek tegen de politieagent loopt: 'Uit correspondentie en stukken blijkt niet dat er toestemming door het OM is gegeven het EAB aan derden te verspreiden. Tegen de brigadier van politie loopt een onderzoek naar het schenden van ambtsgeheim op ons parket. Dit onderzoek is nog niet afgerond.'

Onderzoek Medialogica

Medialogica onderzocht onder andere een uitzending van Ontvoerd over een zaak in Portugal. Het betreffende Europees Arrestatiebevel (EAB) is daar door Ontvoerd gehanteerd om een dochter van een moeder te scheiden en met de vader mee te nemen naar Nederland. Verschillende deskundigen laten weten dat een Europees Arrestatiebevel daar niet voor is bedoeld.

Hoogleraar Europees Strafrecht Jannemieke Ouwerkerk: 'Een EAB mag worden uitgevaardigd om een verdachte of veroordeelde terug naar Nederland te halen en voor andere doelen - hoe nobel die ook mogen zijn- mag een EAB niet worden uitgevaardigd.' John van den Heuvel wil tegenover Medialogica niet zeggen of hij in het bezit was van het Europees Arrestatiebevel.

Betrokkenheid overheid bij Ontvoerd

Met interne e-mails van de politie en verschillende ministeries illustreert Medialogica nauwe betrokkenheid van de overheid bij het televisieprogramma Ontvoerd. Eerder werd in antwoorden op Kamervragen een samenwerking met het programma ontkend.

Uit interne e-mails van de politie blijkt dat er opsporingsmaatregelen, zoals internationale signaleringen, worden besproken met de redactie en afgestemd op de productie van het televisieprogramma. Van den Heuvel stelt tegenover Medialogica dat zijn programma met geen enkele overheidsorganisatie samenwerkt.

De Wet Politiegegevens

Het plaatsvervangend hoofd Juridische Zaken van de Korpschef schreef in een interne mail van de politie in juni 2018 over het delen van informatie aan programma’s als Ontvoerd: 'De Wet Politiegegevens geeft mogelijkheden om politiegegevens buiten de schil van politie te brengen. Het meewerken aan dit soort programma’s is dat niet. Wij mogen aan burgers geen politie-informatie verstrekken. Die moeten binnen de politieomgeving blijven. Kortom, meewerken aan deze programma’s is niet rechtmatig en in principe niet mogelijk.'

Een reactie van de politie op de bevindingen van Medialogica bleef uit.

Betrokkenheid ministerie van Buitenlandse Zaken

Medialogica gaat ook in op de contacten tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het programma. Het ministerie heeft achter de schermen een grote betrokkenheid bij Ontvoerd, zo blijkt uit e-mailverkeer. Het ministerie verstrekte ten onrechte een noodpaspoort aan een kind dat door Ontvoerd uit Suriname is meegenomen.

Dat concludeert de Kinderombudsman in een rapport: 'Het dossier schetst het beeld dat de minister heeft ingespeeld op de situatie zoals deze is weergegeven door de vader en de makers van het televisieprogramma en zich heeft laten leiden door het tijdsschema van dit programma.' Van den Heuvel vindt de conclusie van dit rapport 'complete onzin' en zegt dat hier geen hoor en wederhoor is toegepast.

De aflevering van Medialogica: In belang van het kind kijk je hier terug. Sprekers in de uitzending zijn onder anderen John van den Heuvel (presentator van Ontvoerd), Mariëlle Bruning (hoogleraar jeugdrecht) en Stefan Vermeulen (journalist die voor Follow the Money onderzoek deed naar Ontvoerd). Deze Medialogica-uitzending is gemaakt door Erwin Otten (regie en samenstelling) en Maud van de Reijt (research).