Naar aanleiding van de uitzending 'In het belang van het kind' van Medialogica zijn door Jasper van Dijk (SP) Kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken over de relatie van de overheid met het RTL-programma Ontvoerd.

In de uitzending toont Medialogica interne e-mails van politie, justitie en verschillende ministeries. Hieruit blijkt dat er achter de schermen nauwe betrokkenheid bestaat van de overheid bij het programma Ontvoerd van misdaadjournalist John van den Heuvel.

Van Dijk in de uitzending van Medialogica: 'Ik ga dit voorleggen aan de regering, want hieruit blijkt ondubbelzinnig dat er samenwerking is geweest tussen het programma Ontvoerd en de overheid. Dat was aanvankelijk ontkend. En ik wil een reactie van de regering op deze nieuwe onthullingen.'

Van Dijk stelde in 2017, naar aanleiding van een artikel van Follow the Money, ook al Kamervragen over de relatie tussen de overheid en Ontvoerd. Klaas Dijkhoff sprak toen tegen dat er met het programma van John van den Heuvel werd samengewerkt. Ook Van den Heuvel zegt dat zijn programma niet met overheidsorganisaties samenwerkt.

Betrokkenheid overheid

Uit intern e-mailverkeer van politie en justitie blijkt nu dat opsporingsmaatregelen, zoals internationale signaleringen, worden besproken met de redactie van Ontvoerd en worden afgestemd op de productie van het televisieprogramma. Ook is er regelmatig contact tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontvoerd. Zo verstrekte het ministerie ten onrechte een noodpaspoort aan een kind dat door het programma uit Suriname is meegenomen, terwijl er nog juridische procedures liepen.

Dat concludeert de Kinderombudsman in een rapport: 'Het dossier schetst het beeld dat de minister heeft ingespeeld op de situatie zoals deze is weergegeven door de vader en de makers van het televisieprogramma en zich heeft laten leiden door het tijdsschema van dit programma.' 

Van Dijk wil een reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de conclusie van de Kinderombudsman. Van den Heuvel vindt de conclusie van de Kinderombudsman 'complete onzin'. Hij zegt dat er door de Kinderombudsman geen hoor en wederhoor is toegepast.

Politielek

Medialogica maakte ook bekend dat er momenteel een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) loopt naar het schenden van het ambtsgeheim door een politiebrigadier. De politieagent wordt ervan verdacht dat hij een Europees Arrestatiebevel (EAB) heeft gelekt aan een vader, die samenwerkte met het RTL-programma.

Het OM parket Amsterdam bevestigt dat er een onderzoek tegen de politieagent loopt: 'Uit correspondentie en stukken blijkt niet dat er toestemming door het OM is gegeven het EAB aan derden te verspreiden. Tegen de brigadier van politie loopt een onderzoek naar het schenden van ambtsgeheim op ons parket. Dit onderzoek is nog niet afgerond.'

Van den Heuvel wil niet zeggen of hij in het bezit was van het Europees Arrestatiebevel. Van Dijk wil weten of de minister de opvatting deelt dat een Arrestatiebevel niet gedeeld mag worden met 'een vader alsmede het programma Ontvoerd'. Ook wil hij weten of er vaker politiegegevens worden gedeeld met het programma van John van den Heuvel.

Wet Politiegegevens

Van Dijk wil tevens weten waarom er door de politie informatie met het programma is gedeeld, terwijl de afdeling Juridische Zaken van de Korpschef zich in juni 2018 hierover negatief had uitgelaten. Dit blijkt uit een e-mail in het bezit van Medialogica: 'De Wet Politiegegevens geeft mogelijkheden om politiegegevens buiten de schil van politie te brengen. Het meewerken aan dit soort programma’s is dat niet. (…) Kortom, meewerken aan deze programma’s is niet rechtmatig en in principe niet mogelijk.'

De Kamervragen die door Jasper van Dijk (SP) zijn gesteld vind je op de site van de Tweede Kamer.