Elk jaar kiest een jury tijdens Prix Europa de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties van Europa uit. Dit keer is de Medialogica-uitzending 'Handboek voor Haatzaaiers', gemaakt door Hansje van de Beek en Myrthe Buitenhuis, genomineerd.

In de genomineerde aflevering deed Medialogica onderzoek naar hoe op sociale media een geraffineerd spel van haatzaaien en polarisatie is ontstaan en wie daar belang bij hebben. Een spel met online handleidingen waarin staat hoe je je mening kan doordrukken en tegenstanders monddood maakt.

De televisiemakers vroegen zich af hoe het kan dat complottheorieën steeds meer mainstream worden? Hoe worden media bespeeld hierin mee te gaan? En heeft de journalistiek hier wel een goed antwoord op?

Het gesprek met elkaar aangaan

Maker Myrthe Buitenhuis is trots op de nominatie: "Wij vinden het een heel belangrijk onderwerp. Ik ben blij dat de jury dat ook zo ziet. Het gaf mij persoonlijk veel inzicht in de werking van de media en de dynamiek tussen online en mainstream media. Maar ook de rol die wij als journalisten daarin spelen. Ik denk dat het goed is om bewust bezig te zijn met de consequenties van publicaties. Wanneer geef je bijvoorbeeld een bepaalde groep aandacht? Eigenlijk is de boodschap van onze uitzending nu nog actueler door de coronacrisis."

Het onderwerp was complex om goed in kaart te brengen, legt Buitenhuis uit. "Het is geen typische Medialogica-uitzending en het gaat over een ontwikkeling die al langer gaande is. Het is volgens mij goed als journalisten hier onderling meer over praten. Daarom is het mooi dat wij met dit verhaal naar Prix Europa gaan. Dat is precies de bedoeling van de uitzending: het gesprek met elkaar aangaan."

Nominatie Prix Europa

De nominatie valt in de categorie 'TV en actualiteit'. Andere Nederlandse genomineerden zijn bijvoorbeeld Zembla over de medicijnmacht van China en Het dubbelleven van Raghdan al-H. van Argos over Iraanse spionage in Nederland. De ceremonie waarbij de prijzen worden uitgereikt, vindt eind oktober vanwege corona voor het eerst digitaal plaats. 

De afgelopen jaren is Medialogica meerdere keren genomineerd voor Prix Europa, zoals De eurocrisis en de beeldvorming en de documentaire van Misja Pekel: Maalstroom. Meer weten over Prix Europa en andere genomineerden? Kijk dan eens op de website.