De moord op de weduwe Wittenberg in 1999 groeide in de jaren daarna uit tot een waar mediatribunaal. In de laatste aflevering van de podcastserie de Deventer Mediazaak duikt Annegriet Wietsma dieper in het netwerk rond opiniepeiler Maurice de Hond.

Tot aan de hoogste rechter is Ernest ‘de boekhouder’ Louwes veroordeeld als dader in de Deventer moordzaak. Ondertussen wordt Michael de Jong, beter bekend als ‘de klusjesman’, al 15 jaar lang door Maurice de Hond en zijn aanhang gebrandmerkt als de schuldige. 
Een dag na zijn vrijlating in april 2009 presenteerde Louwes een autobiografie: Schuldig, mijn verhaal over de Deventer moordzaak. Het valt op dat de inhoud van het boek niet overeenkomt met het dagboek dat Louwes bijhield tijdens zijn gevangenschap. Uit telefoongesprekken die Annegriet Wietsma had met Ernest Louwes blijkt dat niet hij, maar een ghostwriter het boek heeft geschreven. 

Deze Richard schreef het boek voornamelijk op basis van documenten en rapporten die hij kreeg van het team van Maurice de Hond en Jan de Lange, de parkeermiljonair die de campagne van De Hond financierde. Zij betaalden de ghostwriter en orkestreerden de hoofdstukken waarin Louwes Michael de Jong beschuldigt. De ‘memoires’ en enkele gesprekken met Louwes dienden als uitgangspunt. 

Het is een van de vele manieren waarop De Hond en de zijnen, geholpen door aandacht in de media, een nieuwe werkelijkheid proberen te creëren. Dat doen ze door slim gebruik te maken van burgers die justitie wantrouwen, op websites fictie als feiten te presenteren en een intensieve mediacampagne te voeren. Het gevolg? Tot op de dag van vandaag is de naam van ‘klusjesman’ Michael de Jong nog steeds niet gezuiverd van elke blaam. 
 

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe Argos-podcasts? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Regie & scenario: Annegriet Wietsma. Naar een idee van Joram Willink.
Producent: BIND in coproductie met Argos van HUMAN/ VPRO 
Creative producer: Joram Willink
Eindredactie Argos: Harry Lensink

Ondersteund door het NPO-fonds en Fonds BJP.