De commissie Hendriks deed mede naar aanleiding van de Argos-uitzending ‘Glasscherven en duistere rituelen’ onafhankelijk onderzoek naar de aard en omvang van georganiseerd sadistisch misbruik van kinderen.

Argos waardeert dat er door de commissie Hendriks serieus onderzoek is gedaan. De conclusie dat ‘onomstreden vaststaat dat georganiseerd en gewelddadig misbruik van minderjarigen bestaat’, vindt Argos een belangrijke vorm van erkenning voor de slachtoffers. De commissie kan niet vaststellen dat ‘de verhalen van de slachtoffers in volle omvang kloppen, maar het is waarschijnlijk dat zij te maken hebben gehad met traumatiserende, indringende ervaringen’. De commissie Hendriks doet verschillende aanbevelingen om mogelijke slachtoffers in het vervolg beter te helpen. Argos vindt het belangrijk dat slachtoffers deze erkenning en aandacht nu krijgen. 

Hoewel in de uitzending niet de conclusie wordt getrokken dat georganiseerd ritueel kindermisbruik bestaat, zou je dit er wel uit op kunnen maken. Reflecterend op de uitzending, ziet Argos in dat, ondanks grondig onderzoek, op bepaalde punten beter onderscheid had moeten worden aangebracht tussen getuigenissen en feiten. Hier hadden we in dit dossier scherper op moeten zijn, dat zijn we aan de luisteraar verplicht. 

Argos herkent de moeite die de commissie ondervond om getuigenissen te valideren. Dat gold ook voor onze uitzending.  

De commissie geeft aan dat de vele complottheorieën die de ronde doen rondom dit gevoelige onderwerp, schadelijk zijn voor de slachtoffers en zelfs bijdragen aan de remming die door hen gevoeld wordt om aangifte te doen. Argos onderschrijft deze conclusie.