NFT's, of Non-Fungible Tokens, worden steeds populairder. Je kunt ze zien als een digitaal bewijs van eigenaarschap. Een NFT wordt gekoppeld aan een digitaal object, zoals een afbeelding of video. In de NFT staat wie de eigenaar van het digitale object is, dus als je een NFT bezit, kun je aantonen dat je het origineel hebt en geen kopie. Om die reden worden NFT's vaak gebruikt bij digitale kunstwerken: de eigenaar van een NFT heeft iets unieks. En net als in de fysieke kunstwereld, betekent uniek vaak ook kostbaar.

De bekendste NFT's zijn digitale kunstwerken, maar de Non-Fungible Tokens worden zeker niet uitsluitend gebruikt in de kunstwereld. Zo worden ook NFT's van wereldberoemde filmpjes verkocht; de koper heeft dan het enige originele fragment. Waar betalen mensen nou precies miljoenen voor? Hieronder vijf voorbeelden van NFT's waar mensen gigantische bedragen voor over hadden.

Human One

Human One is een kunstwerk van 'Beeple', wiens echte naam Mike Winkelmann is. Het is een driedemensionaal videobeeld dat, afhankelijk van het moment op de dag, verandert. Het is meer dan twee meter hoog en is gemaakt van LED-schermen. Eind vorig jaar werd het werk voor 28,9 miljoen dollar verkocht.

CryptoPunk

CryptoPunk is een reeks van 10.000 digitale kunstwerken. Het zijn portretten van karakters met verschillende eigenschappen, waarbij het meest opvallende punt is dat je de individuele pixels kunt zien. Cryptopunk werd in 2017 gelanceerd door The American Larva Labs Studio en was een van de eerste NFT-projecten. Het duurste portret, nummer 5822, is voor zo'n 23,5 miljoen dollar gekocht.

De eerste SMS

Ditmaal geen digitale kunst, maar een historisch moment. De eigenaar van deze NFT is eigenaar van de allereerste SMS. Het bericht werd op 3 december 1992 verstuurd door programmeur Neil Papworth. De ontvanger was Vodafone-medewerker Richard Jarvis. De NFT werd verkocht door Vodafone en leverde 132.680 euro op. Het bedrag is geschonken aan Het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen: de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Bored Ape Yacht Club

The Bored Ape Yacht Club is, net als CryptoPunk, een reeks van 10.000 NFT's. De kunstwerken tonen portretten van 'Bored Apes', oftewel verveelde apen. Eigendom van een van de NFT's levert je niet alleen het kunstwerk op, maar ook een lidmaatschap aan The Bored Ape Yacht Club. Je NFT kun je bijvoorbeeld gebruiken als toegangskaartje voor evenementen waar eigenaren van Bored Apes samenkomen. De duurste is nummer 8817. Het werk werd gekocht voor 3,4 miljoen dollar.

De geboorte van het internet

Als laatste nog een NFT in de categorie historische momenten: het ontstaan van het 'World Wide Web'. Deze token registreert het eigenaarschap van bestanden waarin de code staat waarmee het wereldwijde web gemaakt werd. De grondlegger van het internet, de Britse Tim Berners-Lee, riep in 1989 het internet in het leven. Hij maakte de NFT 32 jaar later, in 2021. Het bestandje waarin de code staat werd voor een kleine 5,5 miljoen dollar gekocht. 

achtergrond