Het politieoptreden in de zaak-Sammy Baker was 'niet voldoende,' zowel op het gebied van de bejegening van Sammy als op het gebied van communicatie tussen de politieagenten. Dat concludeert psychiater Aram van Reijsen in een vertrouwelijk conceptrapport, in handen van Argos en de Volkskrant.

Het rapport vormt een belangrijk onderdeel in de rechtszaak die Sammy’s ouders aanspanden tegen de Amsterdamse politie, nadat het Openbaar Ministerie eerder had besloten de agenten niet strafrechtelijk te vervolgen. De ouders waren het daar niet mee eens. Als de rechter in hun zaak oordeelt dat de politie niet goed heeft gehandeld, zou dit uiteindelijk alsnog tot een strafzaak tegen de agenten kunnen leiden.

Stevige conclusies
In de rechtszaak is de Rotterdamse crisispsychiater Aram van Reijsen, zorgmanager van de Parnassia Groep, door de rechter gevraagd om zijn oordeel te vellen over het politieoptreden. In zijn conceptrapport trekt hij stevige conclusies. Ondanks 'een intentie' van de politie om Sammy over te dragen aan zorg, was het politieoptreden 'niet de-escalerend' en 'niet gericht op de reductie van de angst' bij Sammy, die vermoedelijk in een psychose verkeerde. 'De politie heeft bijna continue met getrokken wapen en met forse stemverheffing tegen het slachtoffer gesproken. Er werd wel hard geroepen dat de politie betrokkene wilde helpen, maar op een toon en met een volume die eerder intimiderend en angst bevorderend was.'

Die analyse staat haaks op de conclusie van het OM. In haar beslissing om de agenten niet te vervolgen, stelde het OM vast dat het politieoptreden 'een opbouw' liet zien in pogingen om Sammy zijn mes te doen laten vallen. Daar reageerde Sammy 'ondanks de getrokken dienstwapens' niet op, aldus het OM.

'Dreiging hanteerbaar'
Ook waar het OM concludeert dat Sammy een 'onmiddellijk dreigend gevaar' vormde voor agenten, komt Van Reijsen vooralsnog tot een andere conclusie. Hoewel Sammy een mes vasthield, 'lijkt de dreiging voor de omgeving hanteerbaar. Een meer afwachtende en de-escalerende houding en methode hadden mijns inziens tot een andere uitkomst kunnen leiden.'

Van Reijsen ziet een gemiste kans in de ambulance met psychiatrische expertise, die aanwezig was, maar waarvan geen gebruik is gemaakt. Ook had het een 'positieve invloed kunnen hebben op de uitkomst' als er was afgewacht tot de politieonderhandelaars arriveerden.

In antwoord op vragen van Argos benadrukt de politie dat het gaat om een conceptrapport. Na verwerking van commentaar van de politie en ouders, volgt een definitieve versie.

De zaak-Sammy Baker
In 2020 kwam de Duitse Sammy Baker (23) om het leven door politiekogels. Na een bezoek aan een coffeeshop belandde Sammy vermoedelijk in een psychose, en was twee dagen vermist. Een korte achtervolging door de politie eindigde in een binnentuin in Amsterdam-West. Daar gebruikte de politie pepperspray, hield vuurwapens op Sammy gericht en liet een hondengeleider Sammy van achteren benaderen. Toen de hond Sammy voorbijliep, werkte de hondengeleider Sammy in een ‘split second’ naar de grond. In de chaotische situatie die hierna ontstond, schoten twee agenten Sammy neer.

achtergrond

Het laatste kwartier van Sammy

Drie jaar geleden komt de Duitse fitness-influencer Sammy (23) in Amsterdam om het leven door politiekogels. De agenten die Sammy doodschieten worden niet vervolgd. Het was noodweer, zegt het OM, omdat Sammy in de laatste momenten van zijn leven een ‘onmiddellijk dreigend gevaar’ vormde voor de agenten. Maar klopt die conclusie wel?

Verklaringen agenten over doodgeschoten Sammy Baker klopten niet

Het verhaal van de politie en het OM over wat er gebeurde toen Sammy Baker werd gedood door politiekogels, is op cruciale punten onjuist. Dat blijkt uit onderzoek van Forensic Architecture in samenwerking met Argos. 

Het laatste kwartier van Sammy: online reconstructie

Een nieuw onderzoek op basis van 3D-reconstructie trekt het officiële verhaal over Sammy's dood in twijfel. Bekijk het onderzoek van Forensic Architecture in samenwerking met Argos hier.