Aan de vooravond van de Olympische Winterspelen kampt gastland China met een PR-probleem. De Volksrepubliek wordt beschuldigd van volkerenmoord op de Oeigoeren. Argos Medialogica laat zien hoe de Chinese regering onze beeldvorming rond deze islamitische minderheid probeert te beïnvloeden. Waarbij intimidatie niet wordt geschuwd en de lange arm van Beijing ook tot in Nederland reikt.

Bang voor Beijing

De harde aanpak van de Oeigoeren is wat China betreft een kwestie van terreurbestrijding. Waarbij moslima’s worden bevrijd van de onderdrukking door hun geloof. Beijing verspreidt dit narratief wereldwijd met hulp van YouTube en Westerse vloggers. Afwijkende geluiden worden gesmoord, critici worden online zwart gemaakt. Ook wetenschappers voelen zich onder druk gezet, met zelfcensuur als mogelijk gevolg.

Alle verhalen

China spreekt van terreurbestrijding in Xinjiang, andere landen van misdrijven tegen de menselijkheid. Meer weten over hoe China probeert onze beeldvorming over de Oeigoeren te beïnvloeden? Kijk Medialogica nu terug.