Ondanks dat de inhoud al lang en breed ontkracht is, blijven bepaalde berichten over het coronavirus meestal via WhatsApp de ronde doen. Kom je deze berichten ook tegen? Wijs de afzender - die het waarschijnlijk goed bedoelt - dan op de onjuistheden in het bericht en stuur het vooral niet door naar je eigen contacten.

De World Health Organization houdt een lange lijst met 'myth busters' bij om zoveel mogelijk nepnieuws te bestrijden. Ook Snopes, een website voor het controleren van feiten, controleert berichten over het coronavirus. In Nederland is NUcheckt een handige bron.

Hier een aantal hardnekkige berichten.

Je ademinhouden is geen simpele ‘self-check’

Als je tien seconden je adem in kan houden, betekent dat niet dat je het coronavirus niet hebt opgelopen. Snopes onderzocht dit nepnieuws. Vaak komt het bericht zogenaamd vanuit Taiwanese experts of van Stanford University. De universiteit laat nadrukkelijk weten dat zij niets te maken hebben met het bericht. 

Elk kwartier water drinken helpt niet

Water drinken kan besmetting met het coronavirus niet voorkomen. Je zou een hogere kans op besmetting hebben als je keel droog is, maar daar is geen bewijs voor. Natuurlijk is genoeg drinken, net als altijd, wel goed.

Gorgelen met zout water doodt het virus niet

Hoewel gorgelen met zout water kan helpen bij keelpijn, heeft het niet veel zin als je vreest voor het coronavirus. Er is geen bewijs dat wanneer je besmet bent, het virus gedood kan worden door zout water.

Doorgestuurd Whatsapp-bericht

HALT-methode

Veel mensen delen onjuiste informatie zonder te weten of het bericht klopt. Zo verspreiden ze onbewust nepnieuws. Daarom is het van belang om altijd zelf een korte check te doen voor je op de 'share' of 'retweet'-knop drukt. En die controle hoeft maar een paar minuten te duren! Check hier de HALT-methode.

Peter Burger van Universiteit Leiden licht tot slot toe: "De HALT-methode vind ik een simpel en effectief stappenplan waarmee iedereen, dus niet alleen factcheckers, berichten op betrouwbaarheid kan controleren. Een belangrijke beperking is wel dat de uitkomst van de methode kan zijn: dit bericht is onbetrouwbaar, zonder dat je zeker weet of het onwaar is of wat de waarheid dan wel is."