De thriller The Eyes of Darkness uit 1981 door schrijver Dean Koontz zou de uitbraak van het coronavirus in 2020 voorspellen. Maar in de berichten die hierover op social media rondgaan, staan twee pagina’s uit twee verschíllende boeken.

In de thriller, in het Nederlands Ogen van angst en Ogen der duisternis, schrijft Koontz over een virus dat in het geheim is ontwikkeld net buiten Wuhan. De Chinezen noemen het biologische wapen Wuhan-400.

Een spannende thriller met vrijwel geen overeenkomsten

Veel mensen zijn verbaasd over de gelijkenis met het huidige coronavirus; een infectieziekte die ook zijn oorsprong heeft in Wuhan. Maar wie alle 263 pagina’s van het boek leest, zal nauwelijks overeenkomsten vinden.   

In het boek is het virus ontwikkeld in een lab. Bij corona zijn er meerdere complottheorieën die ook hier vanuit gaan.  We weten inmiddels dat dit onjuist is. Het virus is waarschijnlijk ontstaan op een wildmarkt waar dieren worden verkocht en geslacht. Verder is het fictieve virus van Koontz 100% dodelijk, heeft een incubatietijd van vier uur en overlijdt de geïnfecteerde persoon na 24 uur. Dat is uiteraard bij het coronavirus niet zo. Ook overleeft het fictieve Wuhan-400 niet langer dan een minuut buiten het lichaam. Amerikaans onderzoek laat zien dat het coronavirus onder ideale omstandigheden tot wel 72 uur intact blijft op oppervlakken van plastic en roestvrij staal. Overigens noemde Koontz het fictieve virus oorspronkelijk Gorki-400, als wapen van Rusland, en veranderde het pas in een latere druk naar Wuhan.

Twee pagina’s uit verschillende boeken

De berichten op social media over het boek zouden twee pagina’s uit The Eyes of Darkness tonen. Eén pagina komt inderdaad uit het spannende boek van Dean Koontz, maar de andere pagina is afkomstig uit een boek van Sylvia Browne uit 2008. Samengevoegd lijken deze twee pagina’s een huiveringwekkende voorspelling te vormen.

De in 2013 overleden Browne, die beweerde dat ze helderziend was, schreef in End Of Days: Predictions and prophecies about the end of the world het volgende:

“In around 2020 a severe pneumonia-like illness will spread throughout the globe, attacking the lungs and the bronchial tubes and resisting all known treatments. Almost more baffling than the illness itself will be the fact that it will suddenly vanish as quickly as it arrived, attack again 10 years later, and then disappear completely."

Men kan zich verwonderen over Browne haar voorspelling. Maar factcheck-website Snopes wijst er in dit artikel op dat haar boek na de uitbraak van SARS verscheen. Het is waarschijnlijk dat ze daardoor geïnspireerd is geraakt. Overigens zat Browne er met andere voorspellingen duidelijk naast. Zo staat in deze passage dat blindheid in 2020 niet meer bestaat en dat in 2012 de ziekte van Parkinson te genezen is.

Browne wordt ook wel aangemerkt als een zogenaamde ‘cold reader’. Een begrip dat op Wikipedia goed staat uitgelegd: ‘Door een groot aantal opties aan te dragen worden genoeg algemene suggesties aangereikt zonder dat vooraf wordt aangegeven waarop die betrekking hebben, dan is - statistisch gezien - de kans op een treffer zeer groot.’

Conclusie

Het blijft een spannende gedachte, maar deze thrillerschrijver heeft de uitbraak van het coronavirus niet voorspeld. Mocht je tijdens je thuisisolatie op zoek zijn naar afleiding, vindt Koontz het vast niet erg als je zijn boek bestelt. Maar trap niet in de complottheorie die rondgaat.

HALT-methode

Veel mensen delen onjuiste informatie zonder te weten of het bericht klopt. Zo verspreiden ze onbewust nepnieuws. Daarom is het van belang om altijd zelf een korte check te doen voor je op de 'share' of 'retweet'-knop drukt. En die controle hoeft maar een paar minuten te duren! Check hier de HALT-methode.