Nederland en Europa zijn het toneel van moorden en pogingen daartoe op tegenstanders van het Iraanse regime. Waarom gebruikt Iran geweld en wat is de rol van Saoedi-Arabië?

Welk geopolitiek steekspel gaat er schuil achter de acties van Iran?

Iran spioneert en gebruikt geweld in Nederland en Europa. Dit richt zich vooral tegen oppositiegroepen die het regime in Teheran ‘terroristisch’ noemt. In ons land werden Ahmad Mola Nissi (2017) en Ali Motamed (2015) geliquideerd.

In het conflict speelt ook Saoedi-Arabië een rol, de aartsvijand van Iran. Wat weten wij eigenlijk van deze schaduwoorlog? En wat is de opstelling van de Nederlandse regering in dit geopolitieke steekspel?

Binnenkort op tv

De lange arm van Iran

Do. 10 dec., 22:20 uur - NPO 2

Iran spioneert en gebruikt in Nederland geweld tegen oppositiegroepen die het regime in Teheran ‘terroristisch’ noemen. In 2015 werd Ali Motamed en in 2017 Ahmad Mola Nissi hier geliquideerd. Nederland lijkt daarmee het strijdtoneel te worden van het Iraanse regime en zijn tegenstanders. Journalist Jacco Versluis reconstrueert de moorden in deze eerste televisie-uitzending van Argos.

Meer over de uitzending → 

Alle verhalen

In Nederland worden meerdere moorden aan het Iraanse regime gelinkt. Het past in een trend waarbij Europa een strijdtoneel is voor het Iraanse regime en zijn tegenstanders. Welk geopolitiek steekspel gaat er schuil achter de Iraanse acties? En waarom gebruikt Iran geweld buiten zijn grenzen?
lees verder →

Heb je een tip?

Kun je bijdragen aan de voortgang van dit onderzoek, vanuit je vakgebied, of heb je een tip. Deel het met de redactie.

Blijf op de hoogte