De komende zomer onderzoeken we de gevolgen van hittegolven op onze samenleving. Zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen (sociale) huurhuizen en koophuizen? En hoe goed zijn we in Nederland eigenlijk voorbereid op onze steeds warmere zomers? Thermo-staat komt tot stand door een hechte samenwerking tussen wetenschappers, burgers en journalisten.

In 2050 hebben we twee tot drie keer zoveel tropische dagen als nu

Ons klimaat verandert snel en daarmee neemt ook de kans op hittegolven toe. Hitte die samenklontert boven Nederlandse steden. In een stad als Utrecht kan het al snel 8 graden warmer worden dan op het platteland. Maar daar houdt onze kennis eigenlijk op. Hittecijfers zijn er op het niveau van steden en zelfs wijken, maar hoe onleefbaar heet het wordt in Nederlandse woningen weten we simpelweg niet.

Van een tropische dag spreek je als het kwik boven de 30 graden uitkomt. Dat zulke hoge temperaturen gezondheidsrisico's met zich meebrengen is bekend: kwetsbare groepen lopen grotere kans op overlijden, sommige medicijnen werken minder goed en mensen slapen slechter. Door te meten in en rond woningen willen onderzoekers te weten komen hoe die effecten verdeeld zijn. En: Bereiden gemeenten en woningeigenaren zich genoeg voor op de snikhete zomers van de toekomst?

Thermometers en lekker isoleren

Waag FutureLab heeft voor Thermo-staat sensoren ontwikkeld die de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte binnenshuis kunnen meten. We hebben honderd van zulke sensoren-pakketjes in huizen geplaatst, waarbij er in elk huis in drie afzonderlijke ruimtes gemeten wordt.

Het grootste deel van die sensoren hangt in twee nieuwbouw-appartementencomplexen in IJmuiden. Deze complexen, die een combinatie zijn van koop- en sociale huurhuizen, zijn enorm goed geïsoleerd. Superfijn in de winter, maar zeker tijdens hittegolven kan de hitte in zulke goed geïsoleerde huizen hoog oplopen: ook dan houden deze woningen de warmte juist vast.

Word Heethoofd, praat mee en deel je hitteverhaal

In Thermo-staat is het niet alleen mogelijk om mee te kijken met het proces, je kunt er ook zelf onderdeel van zijn. Huizen vol hitte zijn overal, en daarmee ook de kostbare ervaringen van mensen die daar wonen. Waardevolle kennis en verhalen die ons verder helpen de juiste vragen te stellen.

Participeren kan op drie manieren: kijk en analyseer mee op ons hittedata-dashboard. Meepraten kan via KennisCloud, een platform waarop Heethoofden, wetenschappers en journalisten samenkomen. Daarnaast kun je meedoen door jouw hittebeleving te delen met onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam.

Het hittedata-dashboard

Alle data die door de sensoren wordt verzameld, is te bekijken op het Thermo-staat dashboard. Hier kun je de data op basis van verschillende parameters filteren, zoals woonvorm, energielabel en bouwjaar.

In gesprek met Heethoofden

Op KennisCloud, een platform van De Bibliotheek, praten journalisten van Argos, wetenschappers van de Hogeschool van Amsterdam en TU Delft, en techies van Waag FutureLab met burgers en deskundigen over het hitteprobleem in Nederland. Hier kunnen vraagstukken aan het licht worden gebracht en kennis worden gedeeld.

Deel je hitte-ervaring met de Hogeschool van Amsterdam

Aan Thermo-staat werken onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam mee. Zij focussen zich op hoe mensen hitte ervaren en hoe zij omgaan met warmte in huis. Wil jij je hitte-ervaring delen? Vul dan de vragenlijst van de Hogeschool van Amsterdam in en help onderzoekers een beter beeld te krijgen van hittebeleving.

Alle verhalen

Dit dossier wordt gedurende de zomer aangevuld.