De komende zomers onderzoeken we de gevolgen van hittegolven op onze samenleving. Zijn er verschillen per buurt, straat en type huis? Welke groepen trekken aan het kortste eind? Ook gaan we op zoek naar de gevolgen van hitte op jouw gezondheid en zoeken we uit hoe goed Nederlandse gemeentes en woningcorporaties voorbereid zijn op de toekomst.

In 2050 hebben we twee tot drie keer zoveel tropische dagen als nu

Ons klimaat verandert snel en daarmee neemt ook de kans op hittegolven toe. Hitte die samenklontert boven Nederlandse steden. In een stad als Utrecht kan het al snel 8 graden warmer worden dan op het platteland. Maar daar houdt onze kennis eigenlijk op. Hittecijfers zijn er op het niveau van steden en zelfs wijken, maar hoe onleefbaar heet het wordt in Nederlandse woningen weten we simpelweg niet.

Van een tropische dag spreek je als het kwik boven de 30 graden uitkomt. Dat zulke hoge temperaturen gezondheidsrisico's met zich meebrengen is bekend: kwetsbare groepen lopen grotere kans op overlijden, sommige medicijnen werken minder goed en mensen slapen slechter. Door te meten in en rond woningen willen onderzoekers te weten komen hoe die effecten verdeeld zijn. En: Bereiden gemeenten en woningeigenaren zich genoeg voor op de snikhete zomers van de toekomst?

Deel je hitteverhaal

Alle verhalen

Dit dossier wordt gedurende de zomer aangevuld.