Wat wist de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst (MID) in de dagen en weken voor de val van enclave over mogelijke Servische aanvalsplannen? (herhaling)

transcriptie

Argos NPO radio1
15 maart 2002

Een reportage van Kees van den Bosch, Stefan Heijendael, Rinse Blanksma, Jan Hendrik van der Veen, Huub Jaspers & Gerard Legebeke
 

*** START TRANSCRIPTIE***

 
Aankondiging door VPRO Presentator Djoeke Veeninga:
Vijf minuten over elf. Het is tijd voor Argos. Op tien april verschijnt het langverwachte onderzoek van het NIOD naar de val van Srebrenica in juli 1995. Een van de onopgehelderde kwesties, is de vraag waarom tot op het laatst toe de Servische aanval op Srebrenica is onderschat? Vanwaar die inschatting bij de VN, maar zeker ook in Den Haag. Luistert u naar Argos.
 
Wat volgt is een herhaling van de uitzending van 29-6-2001 die geen verdere nieuwe informatie bevat.
 
Afkondiging Argos door Djoeke Veeninga:
Over minder dan een maand, op tien april, verschijnt dus het langverwachte onderzoeksrapport naar de val van Srebrenica van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Dan is het bijna zeven jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen de enclave Srebrenica in Oost-Bosnië veroverden. Het Nederlands VN-bataljon Dutchbat moest dus de moslimbevolking van Srebrenica beschermen, maar kon niet voorkomen dat duizenden mannelijke inwoners hoogstwaarschijnlijk zijn vermoord. Als opmaat naar de publicatie van dat steeds weer uitgestelde NIOD-rapport, zal de redactie van Argos tot 10 april geregeld aandacht besteden aan de val van Srebrenica en komt Argos ook met nieuwe feiten. Vandaag was dus de eerste aflevering. Argos werd deze week gemaakt door Kees van der Post, Barabara Schreuders, Sanne Boer en Gerard Legebeke. En als u een aflevering wilt bestellen, dan kunt u een cassettebandje of een cd bestellen. Voor cassette is dat €7,- en voor een CD €9,- en dat moet u overmaken op gironummer 444600 ten name van VPRO Publiekservice in Hilversum onder vermelding van Argos 15 maart 2002. U kunt ook luisteren via het internet. Surf daarvoor naar www.vpro.nl/argos.

 

 *** EINDE TRANSCRIPTIE***