Argos

Vitesse en de financiële crisis rond het Gelredome

Het Gelredome heeft 160 miljoen gekost. Hiervan werd ruim 62 miljoen betaald door verschillende ministeries, Gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Wat is de achtergrond van de spanningen in het bestuur van Gelredome, waar is het multifunctionele karakter en waarom wil Vitesse de lening afkopen?

Argos onderzoekt de financiële crisis rond het multifunctionele voetbalstadion Gelredome van voetbalclub Vitesse in Arnhem.

Het Gelredome is pas sinds 1998 in gebruik. Van de 160 miljoen gulden die de bouw heeft gekost, werden ruim 62 miljoen opgebracht door de overheid. Ruim de helft daarvan kwam van de provincie Gelderland, merendeels in de vorm van een langlopende renteloze lening. Voetbalclub Vitesse wil die lening nu in één keer afkopen. Intussen zijn de spanningen in het bestuur van Gelredome zo hoog opgelopen dat zowel directeur Keulen als commissaris Huesman zijn opgestapt.

Wat is de achtergrond van de interne machtsstrijd om de toekomst van Gelredome? Waarom is het door de overheid essentieel geachte multifunctionele karakter van het stadion tot nu toe nauwelijks uit de verf gekomen?  Welke rol speelt voorzitter Aalbers van Vitesse hierbij? Waarom wil Vitesse en sponsor NUON de lening afkopen? En waarom nemen Gelderse politici genoegen met een afkoopsom van 13 miljoen gulden, terwijl het gaat om een lening van 25 miljoen?