Argos

De kritiek van oud-ministers Frank de Grave en Jan Pronk op het NIOD-rapport

Paarse ministers over Niod-rapport Srebrenica

Hans Blom nam onlangs afscheid als directeur van het NIOD. Aanstaande woensdag interviewt Argos hem over het grote Srebrenica-onderzoek waaraan hij leiding gaf. Vandaag komen in Argos vier ministers uit het tweede paarse kabinet (Frank de Grave, Klaas de Vries, Jan Pronk en Els Borst) aan het woord over de inhoud van het NIOD-rapport en de wijze waarop de politiek daarmee om is gegaan. Het kabinet Kok-2 stapte in april 2002 op na de presentatie van dit rapport.

Waarom is in 1995, na de val van de moslimenclave Srebrenica, niet onmiddellijk gekozen voor een parlementaire enquete? Was de aanpak van het NIOD adequaat? Zijn de door Blom verwoorde conclusies wel voldoende onderbouwd door de feiten? Is de inhoud van het rapport, waaraan in opdracht van de regering meer dan zes jaar is gewerkt, ooit serieus besproken binnen het kabinet en met de Tweede Kamer? Is de aanpak van toen voor herhaling vatbaar?

Belastingontwijking ontwikkelingslanden

Paul Tang, Tweede Kamerlid van de PvdA spreekt met Chris Kijne over de gevolgen de gevolgen van belastingontwijking voor ontwikkelingslanden en welke rol Nederland hierbij speelt. Volgens de academici en de activisten van het nieuwe netwerk - Tax Justice NL - is Nederland een belastingparadijs voor buitenlandse bedrijven en particulieren. Nederland profiteert van al die brievenbusbedrijven die hier zijn gevestigd, maar de leden van Tax Justice NL willen dat Nederland meer oog krijgt voor de negatieve aspecten van de belastingconcurrentie tussen de landen.

de boeken

De boeken met Sjoerd de Jong. Vandaag wordt besproken:

  • Zhuang Zi: De volledige geschriften. Vertaald door k. Schipper. Augustus. isbn 978 90 457 0085 4
  • J.C.H. Blom: in de ban van goed en fout. Boom. isbn 978 90 8506 463 3
  • Christine Ockrent e.a.: Zwartboek. De positie van vrouwen wereldwijd. Artemis. isbn 978 90 472 0003 1

fragmenten