Argos

Afghaanse asielzoekers: oorlogsmisdadigers of slachtoffers?

Uitzettingen naar Afghanistan gebaseerd op tien jaar oud artikel over oorlogsmisdadigers. Oorlogsmisdadigers hebben geen recht op asiel. Dat is logisch, die willen we niet helpen. Maar moet de overheid bewijzen dat iemand een oorlogsmisdadiger is of moeten asielzoekers bewijzen dat ze dat niet zijn?

Voor honderden Afghanen is dat een dringende vraag. Ze mogen niet terug naar Afghanistan, maar ze mogen ook niet in Nederland blijven. Een ambtsbericht van 29 februari 2000 van het ministerie van Buitenlandse Zaken is al ruim tien jaar bepalend voor het lot van ruim 700 Afghaanse asielzoekers. Het zijn voormalige medewerkers van de Afghaanse veiligheidsdiensten uit de communistische periode tussen 1978 en 1992. Allemaal oorlogsmisdadigers volgens het ambtsbericht. Aan de inhoud van het ambtsbericht is volgens het ministerie geen twijfel mogelijk. De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, en Amnesty International twijfelen echter aan de kwaliteit van het ambtsbericht. Rechters bevestigen die twijfel. Europese regelgeving lijkt nu eindelijk de doorslag te geven. Argos over een tien jaar oud ambtsbericht waar geen millimeter ruimte in zit.

Een reportage van Wil van der Schans en Kees van den Bosch

Radio Onjo

Justitie van Italië wil uitlevering van de wapenhandelaar Theodor Cranendonk in verband met levering van raketwerpers aan de maffia
Theodor Cranendonk is naar Nederland gevlucht en de Italiaanse rechter wil uitlevering.
 

fragmenten