Argos

‘Ndrangheta’ in de polder

Speciaal onderzoeksteam voor opsporing van leden van de misdaadorganisatie 'Ndrangheta in Nederland

Dat de Italiaanse maffiaorganisatie de ‘Ndrangheta’ ook actief is in Nederland, dat weten we inmiddels wel. Wat de Nederlandse politie doet om de maffia te bestrijden, dat is een stuk onduidelijker. Uit een onlangs gepubliceerd rapport van de KLPD ‘De Ndrangheta in Nederland’ blijkt dat de maffiaorganisatie in alle zware criminaliteit zit, van drugshandel tot witwassen en oplichting.

Het kabinet vindt het echter onnodig om extra maatregelen te nemen. Staatssecretaris van Justitie Teeven wil geen speciale anti-maffia eenheid. Is dat verstandig? En wat moet er wel gebeuren om de maffia in Nederland te bestrijden? Wilbert Paulissen, hoofd van de nationale recherche, heeft daar wel een antwoord op. In Argos laten de gelauwerde criminologen Cyrille Fijnaut en Frank Bovenkerk hun licht schijnen op de problematiek. Als leden van de Commissie van Traa deden Fijnaut en Bovenkerk in de jaren ‘90 onderzoek naar de opsporingsmethoden die in Nederland gebruikt worden.

Een reportage van Eric Arends

Radio Onjo: overste Ron Rutten weigert inzage in dagboek door Joegoslavië tribunaal

Overste Ron Rutten is november 2011 als getuige opgeroepen door het Joegoslavië-tribunaal in het proces tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. In 1995 is Rutten als Dutchbat-luitenant getuige van de val van de moslimenclave Srebrenica. Tijdens zijn verhoor raadpleegt hij persoonlijke notities. Door zijn weigering de notities aan het tribunaal te overhandigen riskeert hij een gevangenisstraf en een boete.
TELEFOONGESPREK (12:46 uur) met hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops.

fragmenten