Argos

De ethiek van de journalist

De buurvrouw van Frank R. uit Cuijck meldde drie weken geleden in het NOS-journaal dat hij “altijd maar één klein slaapkamerlampje aan had”.

Willen we dat weten? Past dat soort bureninterviews in de serieuze media? En mogen kranten NSA-documenten publiceren waar het stempel ’Top Secret’ op staat?
Moet de onafhankelijke journalistiek haar eigen beroepsethiek aanscherpen?

Over deze vraag debatteren Egbert Myjer (oud-rechter Europees Hof voor de Rechten van de Mens), Hans Laroes (oud-hoofdredacteur NOS), Sjoerd de Jong (ombudsman NRC Handelsblad), Bart Nijpels (eindredacteur KRO/Reporter) en Jens van den Brink (Kennedy Van der Laan Advocaten), in het kader van ‘De dag van de onafhankelijke journalistiek’ van de HUMAN en de VPRO.

Egbert Myjer, sinds enkele weken vicevoorzitter van de Raad voor de Journalistiek, hield op 3 mei in Amsterdam de Persvrijheidlezing 2013. Hij stelde dat de journalistiek de afgelopen jaren meer bescherming heeft gekregen vanuit het Europese Hof vanwege haar rol als publieke waakhond. Maar, zo betoogde hij, dan moet de journalistiek die rol zelf ook serieus nemen en waarmaken, voldoen aan een aantal regels en kwaliteitseisen en zich onderwerpen aan het toezicht door de Raad voor de Journalistiek.

Hoe kijken journalisten aan tegen deze voorwaarden van de oud-rechter? Hoe verhoudt het vereiste maatschappelijke belang zich tot de steeds krapper wordende middelen en de noodzaak goede verkoop-, kijk- of luistercijfers te behalen? Moet de journalistiek de privacy serieuzer gaan nemen? En moet zij zich iets aantrekken van geheimhoudingsbepalingen, economische belangen van grote bedrijven en veiligheidsbelangen van de staat?

Een debat live vanuit Studio Desmet in Amsterdam.

fragmenten