Argos

De strijdmethodes in het VUMC-conflict (deel 4)

Topambtenaar hielp broer bij conflict tussen medisch specialisten in VU medisch centrum.

Wat gebeurde er écht tijdens het conflict in het VU Medisch Centrum? Anderhalf jaar geleden onthulde Argos dat hevige interne ruzies tussen artsen en chirurgen van het ziekenhuis de patiëntveiligheid in gevaar brachten. De inspectie voor de Gezondheidszorg greep in, de raad van bestuur vertrok grotendeels. Einde conflict.
Althans zo lijkt het. Maar ondanks een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe raad van toezicht sluimert het conflict nog altijd voort. Argos hield afgelopen maanden opnieuw gesprekken met vele betrokkenen, en kreeg de beschikking over vertrouwelijke documenten die de ruzie in een ander daglicht zetten. En daarbij speelt een Haagse topambtenaar een bijzondere rol.

Argos, over verregaande broederliefde, behulpzame politieke vrienden en de strijdmethodes in een academisch ziekenhuis.

de boeken

Boeken over financiële fiasco’s in de banken-en vastgoedsector vliegen de laatste jaren als warme broodjes over de toonbank. Laatste loten aan de stam zijn twee boeken over de bank-verzekeraar SNS Reaal. De val van SNS Reaal van 5 onderzoeksjournalisten van het Financiële Dagblad en Giftig Krediet van 2 NRC redacteuren. Beschreven wordt hoe een kleine bank te snel te groot wordt en ten onder gaat aan overmoed, financieel wanbeheer en ordinaire hebzucht. In de boekenrubriek bespreken en vergelijken onderzoeksjournalist Eric Smit van Follow The Money en Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam beide boeken.
 

  • De Val van SNS Reaal -Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens, Martine Wolzak. Uitgeverij Nw A’dam
  • Giftig Krediet- Tom Kreling & Esther Rosenberg. Uitgeverij Balans

fragmenten